20. rozhovor - Josef Lukášek

Patří mezi nejmladší trenéry naší mládeže, přesto si již vyzkoušel trénování v několika mládežnických kategoriích. Kromě toho se v klubu podílí i na řadě dalších věcí. Nejen o tom se rozpovídal trenér Josef Lukášek, aktuálně působící u týmu U14.

Můžeš se nám představit? Kolik ti je let, co děláš „v civilu“?

Jmenuji se Josef Lukášek, je mi 23 let a bydlím v Hlinsku. Stále jsem studentem vysoké školy.

Hraješ fotbal a na jaké úrovni? Jak ses dostal k fotbalu?

Fotbal hraji od svých 7 let, začínal jsem v malé vesnici kousek od Hlinska. Procházel jsem tam postupně všemi kategoriemi od přípravky až do starších žáků. Poté jsem přestoupil do Kameniček, kde působím do teď. S dorostem jsme hráli krajské soutěže a momentálně s chlapy hrajeme v okresním přeboru.

K fotbalu mě přivedli rodiče, hlavně můj taťka, který fotbal také hrával. Jednoho dne mě po škole vzal na trénink, abych si to mohl vyzkoušet a natolik se mi fotbal zalíbil, že jsem u něho zůstal do teď. Patří mu za to velké díky, protože dělám, co mě baví a ovlivnilo to celý můj život. Pokud zrovna nejsem někde na zápase nebo tréninku, tak si fotbal rád pustím v televizi nebo někam zajedu a stanu se tak na chvíli z aktivního hráče divákem.

Jaká byla tvoje cesta do MFK Chrudim? Kdo tě mezi nás přivedl?

Cesta to byla vlastně hrozně rychlá. Na stadionu v Chrudimi jsem se pohyboval skoro celé léto jako instruktor příměstských táborů. Shodou okolností to bylo s kolegou Tomášem Sochorem, který byl bez angažmá (hlavní trenér U16), tomu se zalíbil koncept, jakým se chce mládež MFK pod vedením šéftrenéra Honzy Zvolánka ubírat. Tak se tedy rozhodl začít působit v MFK a jelikož je bohužel trenérů málo, tak se mě také zeptal, jestli bych si roli trenéra nechtěl zkusit. Přede mnou stála nová výzva a další den už jsem stál na hřišti v jiném postavení, než jaké jsem doposud znal.


Patříš mezi nejmladší trenéry v klubu, jak dlouho již v klubu působíš? Jaké kategorie jsi vedl a jak se liší přístup trenérů v daných kategoriích?

Teď začínám čtvrtou sezónu. V klubu jsem těch kategorií vystřídal už docela dost. Na začátku jsem byl přiřazen k mladším žákům, konkrétně ke kategorii U12 (ročník 2008), ale po sezení s Honzou Zvolánkem jsme se shodli, že lepší bude si to projít pěkně postupně od přípravky. Proto jsem se ani ne po měsíci přesunul ke kategorii U10 (ročník 2010). S tímto ročníkem jsem prožil další dva krásné fotbalové roky, bohužel velmi ovlivněné Covidem-19. A letos jsem se posunul k velkému fotbalu, ke kategorii U14 (ročník 2009).

Když se nad tím zamyslím, tak ke každé kategorii trenér musí přistoupit trochu jinak. Také velmi záleží na kolektivu hráčů, ale v mladších kategoriích i hodně na rodičích, kteří dokáží své ratolesti dost ovlivnit.

V současné době v klubu působíš u ročníku U14, ale vedení ročníku není jediné o co se pro mládež staráš. Můžeš nám představit další projekty, na kterých se podílíš?

Těch projektů bylo a je pořád dost. Snažím se nějak graficky zhmotnit nápady a myšlenky ostatních kolegů – především Honzy, Tomášů nebo Ondry. Myslím, že za ty roky se vizuální stránka našeho stadionu značně zlepšila, bohužel ne všechny nápady se podaří vždy zrealizovat, ale nevadí. Vytvořili jsme cedule ve vestibulu, každoročně pořádáme klubové focení, děláme náborové letáčky, abychom do našeho klubu přilákali nové fotbalové naděje. Vytvořili jsme děkovné certifikáty pro sponzory, také jsme natočili metodická videa pro trenéry a hráče. A mnoho dalších, které třeba ani nespatřily světlo světa anebo jsou stále ve fázi plánování.



Hlavně díky tobě máme funkční Instagram, co vše můžeme na mládežnickém Instagramu najít? Kolik času tím trávíš?

Nepracuji na něm sám, pomáhá mi kolega Tomáš, ale jsem rád, že se to takhle rozjelo a ohlasy hráčů, rodičů i fanoušků jsou dobré, což nás v další práci motivuje. Hlavně je to dobré pro PR mládež a je vidět, že klub následuje moderní trendy, a to nejen ty fotbalové.

Snažíme se tam každý týden dávat takové tři základní věci – rozpis utkání mládeže, aby každý rodič či fanoušek nemusel složitě hledat, kde hraje zrovna ta kategorie, na kterou se chce podívat. S tím souvisí i výsledky, které jsou přehledně umístěny na jednom místě. Dalším projektem jsou All Stars, kdy každý realizační tým vybere nejlepšího hráče proběhlého víkendového utkání. To se mi hodně libí, neboť to může být pro kluky dost motivující, aby se tam objevila jejich fotka se jménem.

Abychom docílili i nějaké větší interakce s „followery“, tak pořádáme soutěže. Zatím proběhla jedna – nejoblíbenější hláška trenéra. A momentálně máme druhou – kvíz o MFK a především mládeži. Je to takové zpestření. Pokud Vás zajímá, jak celý profil vypadá, tak se běžte mrknout sami. Celkově si myslím, že to zabere pár hodin v týdnu, pokud tedy nevymýšlíme nový projekt a je k němu potřeba udělat grafika, pak je to pochopitelně více.

Co děláš mimo fotbal? Máš nějaké koníčky, aktivity?

Mimo fotbal vlastně už moc volného času nezbývá, ono dost času zaberou i věci, které tolik vidět nejsou, to určitě ostatní trenéři potvrdí. Ale pokud tedy čas zbyde, tak se pořád snažím pracovat
s mladými lidmi a dětmi, u nás v Hlinsku pomáhám s vedením skautského oddílu a přes prázdniny brigádně pracuji jako animátor příměstských táborů. Ve volných chvílích se snažím být s přítelkyní, která je naštěstí dost tolerantní, rodinou a přáteli.


Děkujeme za rozhovor: PR úsek mládeže

Aktuality

  • Sotorník bude hostovat ve třetí rumunské lize

    17. 8. 2023, 12:34
    Chrudimský záložník Filip Sotorník se v mužstvu neprosadil a odchází na hostování do třetí rumunské ligy, jmenovitě do týmu ACS Foresta Suceava.
  • Hašek je na Dukle, na zkoušku přichází Kopáček

    30. 6. 2023, 06:27
    Další změny se udály v kádru MFK Chrudim. Smlouva skončila obránci Dominiku Haškovi, který odešel do týmu Dukly, na zkoušku naopak přichází ze slavistické rezervy Jakub Kopáček.