U19: Chrudimský zázrak – cesta bojovníka

To, že se zázraky opravdu dějí a nemusí to být nutně jen o Vánocích, vědí trenéři a hráči kategorie U19.

Nedá se to popsat slovy, ale kdo to prožil, tak tomu doteď naskakuje husí kůže. Našemu týmu U19 se povedlo něco nevídaného…na konci těžké sezóny 2021/2022, kdy dochází k reorganizaci soutěží, skončili na nádherném 5. místě a v těžké konkurenci s mužstvy jako jsou Sparta Praha, Mladá Boleslav, Jablonec n. Nisou, Hradec Králové, Pardubice nebo třeba Ústí nad Labem se prosadili a dokázali uhájit potřebné místo k záchraně soutěže.


A jak se to celé rodilo a proč kolem toho byly takové nervy?

V zimě si trenéři vyhodnotili podzimní část, která nedopadla vůbec špatně. Sedmé místo dávalo naději do další práce. Před sebou měl realizační tým nelehký úkol, kterým bylo umístění do 8. místa z celkových 16-ti týmů v tabulce. Fotbalová asociace se totiž rozhodla sloučit 2 ligové soutěže do jedné, což v praxi znamená, že týmy z druhé poloviny tabulky spadnou do nižší soutěže a ligu si v dalším roce už nezahrají.

Ve fotbale se bohužel pohybuje méně a méně financí a proto pád mládežnického týmu z ligy by znamenal i méně peněz do mládežnické pokladny.

Kvalita týmů byla zřejmá a rezervy ligových týmů měli možnost použít hráče z vyšší soutěže. To určovalo i jarní část jako těžkou, se kterou jsme se museli umět vyrovnat. Celý soutěžní ročník byl tedy velmi kvalitní a uspět mezi soupeři byla pro nás velká výzva.

Základem úspěchu byl individuální přístup ke každému hráči. S každým si trenéři promluvili, prošli vše, co se týká fotbalu, školy i osobního života. Snaha byla umíchat koktejl založený na absolutním odhodlání, dřině a koncentraci s vizí úspěchu během sezóny

Během zimní přestávky měli trenéři k dispozici skutečný tým, který fungoval na 100% a choval se jako jeden muž s chrudimským fotbalem v srdci.


Bylo to o hlavě a číslech

Pokud jsme chtěli uspět, potřebovali jsme ještě více zvýšit úroveň přípravy. Proto se trenéři a někteří soukromí podporovatelé složili na speciální tréninkové a analytické pomůcky, zejména GPS značky STATSPORTS. Díky těmto GPS mohli trenéři vyhodnocovat každou tréninkovou jednotku a každý zápas. Každý hráč byl pod drobnohledem, skvělé výkony byly po zásluze odměněny, špatné výkony se trestaly. V průběhu přípravy se podařilo všechno odladit na optimum. Hráči a realizační tým věděli, jak kdo na tom je a o čem jarní část bude.


Trénink dělá mistra

Jako ostatní týmy i my musíme shánět tréninková místa mimo náš areál, neboť 14 družstev mládeže se prostě na dvě hřiště a přilehlé tréninkové plochy nevejdou. Velký dík tak patří klubům Slatiňan a Rozhovic kde naše U19 mohla trénovat. Umělá tráva v Chrudimi je bohužel pro náročnou přípravu s důrazem na přesnost a výkon nepoužitelná, ale snad se již blýská na lepší časy a tento rok se dočkáme nové UMT. Díky ochotě a podpoře Rozhovic a Slatiňan bylo možné zefektivnit týdenní mikrocykly, což mělo obrovský přínos pro rozhodující mistrovská utkání.

Kromě tréninků bylo potřeba, aby svěřenci od svých trenérů pochytili doporučení a zásady správného stravování a věnovali své úsilí také kázni v jídle a pití mimo areál MFK Chrudim.

Kompenzační pomůcky pomohly také rychleji zvládat regeneraci po náročných trénincích.

Výsledek pečlivé a citlivé práce se dostavil – málo zraněných hráčů umožňovalo trenérům volit většinou to nejlepší a sestava se tak ustálila na pevném základu.


Jaké bylo vysvědčení?

Vizitkou pečlivé a svědomité práce všech byla mimořádně organizovaná hra, založená na důrazu a disciplíně. 10 obdržených branek za celou jarní část hovoří za vše – třetí nejlepší obrana v soutěži! Kombinační hra se výrazně zlepšila a jako výsledek se dostavily branky – 17 z postupného útoku. 40% všech vstřelených branek bylo ze standardních situací. Všude byla vidět převaha v osobních soubojích a hráči tak byli skvěle připraveni po kondiční stránce. Kluci si uvědomovali péči, které jim zázemí poskytovalo a odvděčili se vysokou účastí na tréninkových jednotkách a mimořádným nasazením během zápasů.

Dřina se vyplatila proti Dukle Praha (pozdější vítěz soutěže), se kterou jsme dokázali remizovat. Následovalo vítězství proti Slávii Hradec Králové a poté tříbodový úspěch s Teplicemi a remíza se Spartou Praha. To vše naznačovalo, že jdeme správným směrem. Avšak prohra v derby doma s Pardubicemi 1:4, byla pro tým jako prozření, že se výsledky nedostaví bez tvrdé práce. Následná utkání proti Meteoru a Admiře se již podařilo zvládnout s plným počtem bodů. Duel s „extraligovým“ Hradcem Králové přinesl bodový zisk, což nabudilo hráče k dalšímu bojovnému výkonu v Ústí nad Labem, odkud se podařilo do Chrudimi přivést 3 body. V domácím utkání s Neratovicemi 9:0 o nic nešlo, respektive MFK Chrudimi o povinné 3 body a následné vítězství v Jablonci nad Nisou 0:3 dávalo naději celkového úspěchu. Smolná branka doma proti Slovanu Liberec a celková prohra 0:1 stále dávala naději na úspěch. Klíčové bylo následné utkání proti Tempu Praha, které dopadlo dobře a vítězství 1:3 katapultovalo tým U19 na 5. místo ligové tabulky. Po tomto utkání už nebylo o setrvání v lize pochyb. Následovalo 7 branek do sítě Litvínova a bod po remíze v Mladé Boleslavi ukázal duši a srdce celého týmu.

Hodnocení je jasné…5. místo v tabulce a skóre 76:30.


Poděkování

Po takto úspěšné sezóně chci a musím poděkovat všem co pro úspěch U19 a celý klub letos udělali. Nerad bych na někoho zapomněl a tak raději nebudu jmenovat.

Velký dík proto patří zejména všem hráčům, celému realizačnímu týmu od vedoucího, přes trenéry, asistenty, kustody, pořadatele atd. a také správě stadionu. Zvláštní poděkování pak patří všem rodičům za jejich neuvěřitelnou podporu.

Klukům ročníku 2003 tímto přeji do nového fotbalového života jen to nejlepší a přeju si, aby využili své možnosti prosadit se v A týmu dospělých. Prosadit se v dospělém fotbalu není vůbec jednoduchá záležitost a bude nutné prosadit se nejdříve v naší rezervě, která od letošní sezóny bude hrát o soutěž výše Divizi C..

Máme vás rádi a jsme na vás neskutečně hrdí!

Jan Zvolánek
šéftrenér a manažer mládeže

Aktuality

  • Sotorník bude hostovat ve třetí rumunské lize

    17. 8. 2023, 12:34
    Chrudimský záložník Filip Sotorník se v mužstvu neprosadil a odchází na hostování do třetí rumunské ligy, jmenovitě do týmu ACS Foresta Suceava.
  • Hašek je na Dukle, na zkoušku přichází Kopáček

    30. 6. 2023, 06:27
    Další změny se udály v kádru MFK Chrudim. Smlouva skončila obránci Dominiku Haškovi, který odešel do týmu Dukly, na zkoušku naopak přichází ze slavistické rezervy Jakub Kopáček.