Na slovíčko s MFK - 7. díl

Výkladní skříní každého klubu jsou především jejich hráči. Rozhovorům s trenéry a funkcionáři se věnujeme zejména v "Rozhovorech", našim hráčům v mládežnických kategoriích jsme vytvořili vlastní rubriku webu s názvem "Na slovíčko s MFK".

Po zápase s Teplicemi jsme vyzvali dva vybrané hráče týmu U19, aby nám odpověděli na pár otázek do 7. dílu „Na slovíčko s MFK“. První z krátkých rozhovorů uveřejníme dnes a druhý hned za pár dní.


Představení hráče:

Jmenuji se Jakub Vaško. Je mi 18 let. V našem týmu většinou zastávám pozici středního obránce, ale v případě potřeby jsem schopný zaskočit v pozici krajního obránce nebo i útočníka. V chrudimském fotbale se pohybuji už od mladších přípravek a prošel jsem si celou mládeží až do dorostu. Momentálně studuji poslední ročník Gymnázia Josefa Ressela v Chrudimi a chystám se na vysokou školu, kde na fotbal už tolik času nebude. I tak bych chtěl stále zůstat aktivní a fotbalem se zabývat.


Letos je velký tlak na výsledky a celkové umístění týmu U19 na konci sezony. Cítíš vyšší nároky a co tě motivuje k nejlepšímu výkonu?

Rozhodně cítím, že letošní sezona, a především konečné umístění v tabulce, je pro chrudimský fotbal velmi důležité. Hrajeme o setrvání na vysoké úrovni v dorostenecké lize, což samo o sobě je dostatečná motivace k tomu, abychom do každého zápasu šli s co největším nasazením a touhou vyhrát.


Jak probíhá příprava na zápasy, jako byl teď proti Teplicím? Jaké jste měli úkoly a dařilo se je plnit? Co říkáš na předvedenou hru?

Přípravě věnujeme hodně času. Už na pátečním tréninku se zabýváme zápasovými věcmi. Především náš trenér věnuje studování herního stylu, rozestavení i taktice soupeře spoustu času. Do utkání s Teplicemi jsme šli s tím, že soupeře necháme víc hrát, budeme spíše bránit z hlubokého bloku a při zisku míče se pokusíme o rychlý přechod do útoku. Začátek zápasu jsme nechytili ideálně, ale standartní situace nám pomohly se dostat do hry a po vstřelení dvou rychlých gólů jsme soupeře měli přesně tam, kde jsme ho chtěli mít. Druhý poločas jsme se prezentovali stejnou taktikou a výkon završili třetím gólem. Tento styl hry sice není tak zábavný, ale účel svědčí prostředky a na konci zápasu je nejdůležitější, co bude ukazovat výsledková tabule, (3:0).


V zápase s Teplicemi jste dali dva góly ze standardních situacích a obzvlášť ten druhý byl unikátní. Můžeš ho popsat? Už jsi někdy v životě viděl nebo dal podobnou branku? Trénujete nějak mimořádně standardní situace? Rozhodly podle tebe zápas s Teplicemi?


Při zahrávání rohového kopu, kdy jsme znovu zkusili střílený míč do brány, se mi povedlo míč natolik zatočit, že se bez kontaktu někoho dalšího dostal do sítě. Velkou zásluhu měl i můj spoluhráč Daniel Novák, který měl za úkol gólmanovi Teplic znemožnit jednoduché chycení balónu do rukavic. Už dřív se mi stejný gól povedlo vsítit a trenér to ví, takže je to jedna z našich variant, jak zahrávat rohový kop.



Těšíš se obzvlášť na některého ze soupeřů, proti kterým máte ještě letos hrát a proč?

Těším se na každého soupeře. Přesně pro tahle utkání se fotbal dělá. Každý soupeř je jiný a na každého se musíme pečlivě připravit. Čekají nás teď 4 domácí utkání, třeba derby s Pardubicemi (výsledek zápasu najdete pod odkazem Zápasy U19), ze kterých chceme vytěžit maximální počet bodů. Musíme se však držet nohama na zemi a postupně plnit náš cíl, tedy skončit v horní polovině tabulky na konci sezóny.


Děkuji za rozhovor, Tomáš Poborský

Aktuality

  • Sotorník bude hostovat ve třetí rumunské lize

    17. 8. 2023, 12:34
    Chrudimský záložník Filip Sotorník se v mužstvu neprosadil a odchází na hostování do třetí rumunské ligy, jmenovitě do týmu ACS Foresta Suceava.
  • Hašek je na Dukle, na zkoušku přichází Kopáček

    30. 6. 2023, 06:27
    Další změny se udály v kádru MFK Chrudim. Smlouva skončila obránci Dominiku Haškovi, který odešel do týmu Dukly, na zkoušku naopak přichází ze slavistické rezervy Jakub Kopáček.