17. rozhovor - J. Zvolánek ˝Malý klub s velkým srdcem˝

Loňský rok je za námi! ​Nemá smysl bědovat a stěžovat si na omezení, která jsou spojena s protipandemickými opatřeními. Situace je taková, jaká je.

Všichni hráči a realizační týmy dbají v první řadě na bezpečnost všech účastníků, jak během tréninkové přípravy, tak během všech zápasů. Situace není snadná. Mysleli jsme si, že to nebude trvat tak dlouho, ale přes všechna trápení svědomitě dodržujeme veškerá pravidla, která platí pro všechny bez rozdílu. Nesnadný rok 2021 je za námi, tak si pojďme projít několik věcí, ze kterých máme radost.


Znáte GPS vesty a víte k čemu se používají?

GPS vesty oblékají sami sportovci a pomáhají s monitoringem během tréninkové přípravy a zápasu. V MFK Chrudim se touto „vychytávkou“ mohou pyšnit kategorie U15 a U19.

Co nám na naše svěřence vesty prozrazují? Tak třeba kolik kilometrů a v jakém tempu kdo naběhá, kdo během tréninku a zápasu maká a kdo se šetří. Dále víme vše o pohybu hráčů po hrací ploše a víme, jak máme reagovat. Vesty jsou nám vskutku mimořádným pomocníkem.

Samozřejmě to nebyla levná záležitost, ale chceme se dál zlepšovat a posouvat se, proto pořízení těchto vest bylo klíčové pro zlepšení kondiční přípravy.


Tréninkové vybavení: toho není nikdy dost!

Bez kondičních a tréninkových pomůcek to nejde. Doplnili jsme náš inventář o další věci, které jsou užitečné pro efektivní tréninkovou přípravu všech mládežnických kategorií.

Za zmínku určitě stojí nákup posilovacích expandérů, gymballů, wallballů, gymnastických kruhů, koordinačních latí, činkových setů, posilovacích strojů a koleček. Ještě jsme sehnali prostředky na nákup překážek různých velikostí, zátěžových švihadel, tréninkových kuželů, nafukovacích figurín, zapichovacích tyčí a odrazových stěn.


Máme hezčí zázemí a jsme více vidět!

Dokončili jsme rekonstrukci trenérské šatny, vymalovali chodbu u šaten a pověsili motivační slogan „Malý klub s velkým srdcem.“

Budujeme vnitřní posilovnu, která je v těsné blízkosti hrací plochy UMT.

Povedlo se nám spustit INSTAGRAM Mládeže MFK Chrudim. Budeme rádi, pokud jej budete sledovat a podporovat nás.

Daří se nám více pracovat s fotogaleriemi. Jsme rádi, že fotografie sledujete.

Nově jsme začali tvořit sekci „NA SLOVÍČKO“ a vyhlašujeme „Mládežnickou jedenáctku sezóny“. Do této jedenáctky se dostanou ti nejlepší – vyhlašujeme od kategorie mladších přípravek až po koncový dorost.


Všichni pro klub!

Pokračuje skvělá spolupráce s fyzioterapeutkami paní Vrbovou a paní Vašíčkovou, které se starají o naše svěřence a za kterými naši chlapci mají možnost docházet 2x týdně. Dokonce se nám podařilo uspořádat workshop o fyzioterapii pro naše trenéry.

KIS – magická zkratka pro „Klubový Informační Systém“, ve kterém najdete vše potřebné, je aktivní a pomáhá nám s organizací denních činností a veškeré agendy.

Lucii Šmahelové patří velké dík za to, že se věnuje nově založenému dívčímu mládežnickému týmu a dále pomáhá s nově vzniklým minipřípravkovým ročníkem.

Pro zajímavost je nutno zmínit, že 40 trenérů se stará o 16 mládežnických ročníků, což je bezmála 300 dětí!

Mezi tyto trenéry se zapojilo také několik dorostenců, což svědčí o jejich mimořádně pozitivních morálních vlastnostech, na kterých si v MFK Chrudim zakládáme.

Radost nám udělal první ročník příměstského fotbalového táboru, který se uskutečnil během letních prázdnin ve spolupráci s outdoorovou organizací Ski Fanatic. Snad se nám povede úspěšný kemp zopakovat také příští prázdniny.

Za zmínku stojí i uspořádání Španělského fotbalového tréninku.

Také v loňském roce jsme zapojili naše nadějné dorostence do tréninků s „A“ mužstvem dospělých.

V dorostu jsme začali jezdit na Fakultu tělesné výchovy a sportu UK, kde nám ve zdejší laboratoři sportovní motoriky dělají místní lektoři a profesoři komplexní vyšetření v oblasti kondiční přípravy a my tak na základě získaných dat jsme schopni posunout náš tréninkový proces o další stupeň kupředu.


Spolupráce se Střední školou Bohemia a ZŠ U Stadionu pokračuje…

V loňském roce pokračovala spolupráce se SŠ Bohemia v Chrudimi. V rámci studijního oboru pedagogického lycea jsme se opět zaměřovali na tělesnou výchovu a sport, konkrétně na pohybovou všestrannost (gymnastika, akrobacie, zpevňovací cvičení, koordinační schopnosti a další míčové sporty).

V hodinách teorie věnujeme pozornost zejména pravidlům fotbalu, pravidlům pro rozhodčí a také se zaměřujeme na formu trenérského kurzu úrovně licence „C“.

Součástí spolupráce se školou jsou také nepovinné kurzy, které se týkají například masírování a tejpování.

Nesmíme zapomenout i na další partnerskou školu ZŠ U Stadionu Chrudim, kde na 1. stupni pravidelně pořádáme fotbalové kroužky, kde se primárně snažíme budovat lásku k této hře a probíhají tak každý týden urputné souboje mezi 70 přihlášenými dětmi do tohoto kroužku !!!

Na 2. stupni se věnujeme v rámci hodin sportovních příprav jak na atletickou, tak i na fotbalovou přípravu našich mladíků, kdy jím tak dáváme další tréninkové jednotky navíc oproti ostatním klukům. Čím více budou hráči všestranější a fotbalověji dovední, tím mají větší šanci dosáhnout svých přání.

Zájemci o výše uvedené školy pomalu přibývají, za což jsme nesmírně rádi a zároveň je to pro nás závazek.


Kdo může, pomůže…

Několik dobrých duší podpořilo činnost mládeže a přidalo se tak do malé skupinky sponzorů, které tolik potřebujeme.

Děkujeme firmám SKI Fanatic, Zářecký BUS Doprava, Geogard, COLOR SET, Centru pohybové terapie, Zemědělskému družstvu Maleč, Stavební firmě Miloslava Hladíka, GTS Invest, PRO MAN, IG SERVICE, Alukovu a Tramontě Chrudim.

Poděkování dále míří i Andreji Dvořákovi, Honzovi Zvolánkovi, Radku a Lence Šprtovým a Petru Jindrovi.

Několik odstavců tohoto článku zachytilo to podstatné, co se v roce 2021 událo, ale naše práce nekončí, stále je na čem pracovat, stále máme co budovat a stále se chceme zlepšovat.

Pokud můžete přispět materiálním nebo finančním darem, tak budeme velmi vděční.

Těším se na vaši podporu v roce 2022!

Jan Zvolánek a Radek Šprta – vedoucí mládeže MFK Chrudim



Aktuality

  • Sotorník bude hostovat ve třetí rumunské lize

    17. 8. 2023, 12:34
    Chrudimský záložník Filip Sotorník se v mužstvu neprosadil a odchází na hostování do třetí rumunské ligy, jmenovitě do týmu ACS Foresta Suceava.
  • Hašek je na Dukle, na zkoušku přichází Kopáček

    30. 6. 2023, 06:27
    Další změny se udály v kádru MFK Chrudim. Smlouva skončila obránci Dominiku Haškovi, který odešel do týmu Dukly, na zkoušku naopak přichází ze slavistické rezervy Jakub Kopáček.