Hodnocení podzimní části sezony našich dorostů

V následujících dnech přineseme hodnocení podzimní části sezóny od všech trenérů našich mládežnických mužstev. V první části začínáme u kategorie dorostu.

DOROST U19 (Česká liga dorostu U19)

Podzimní část hodnotí trenér Jan Zvolánek:

„Pokud by mně někdo na začátku letošního ročníku ligy U19 řekl, že po podzimu budeme na třetím místě, nevěřil bych. Šli jsme do nového ročníku s tím, že se k nám přidalo mnoho nových, mladých a nadějných tváří a také s tím, že se nacházíme uprostřed transformace systému, který se týká přirozeného a pozvolného přechodu mezi mládežnickým a dospělým fotbalem. Tuhle významnou etapu nového fungování jsme začali teprve nedávno. Díky usilovné a efektivní práci trenérských týmů se nám společně s hráči podařilo vytvořit symbiózu mezi týmy U18, U19 a divizní rezervou týmu dospělých. Odměnou je 3. místo v lize dorostu U19, 4. místo v České divizi dorostu a 7. místo v mužské Divizi C. Mladým a nadějným hráčům tento systém poskytuje maximální možné vytížení v rámci herní minutáže a dále díky tomu získávají více hodnotných zkušeností z dospělého fotbalu, lépe se adaptují na jiný styl a způsob hry a postupem času své zkušenosti dokáží lépe využít.

Vraťme se k hodnocení podzimní části ligy dorostu U19. Během prvních čtyř zápasů jsme nasbírali 10 bodů a dalo by se říci, že to nebyl špatný začátek. Bohužel jsme hned potom prohráli v Hradci Králové a tím jsme odstartovali nekonečně dlouhou černou sérii, během které jsme se propadli do nejnižších vod ligové tabulky. Hráči a trenéři byli vystavení nezvyklému tlaku a vzniklá situace nedávala dostatek prostoru na dlouhé rozmýšlení “co s tím”. Díky silné vůli a odhodlání věci měnit k lepšímu se podařilo rychle změnit vnitřní nastavení náš všech. Pojmenovali jsme si příčiny našeho nezdaru, nastavili jsme si cestu, začali jsme makat víc, než kdy jindy a přenastavili jsme si myšlení zpět na vítězný mód, abychom se z krize dostali co nejdříve. Během dalších utkání se náš herní projev postupně zlepšoval. Přišlo to v 10. kole, během kterého jsme pochopili, že naše společná cesta je správná a odnesl to Jablonec výpraskem 4:1. Tohle utkání zlomilo celý běh podzimu k lepšímu. Nastartovali jsme neskutečně dlouhou a velice úspěšnou sérii v podobě osmi po sobě jdoucích vítězných utkání. Na konci téhle série stála Viktoria Plzeň. V posledním kole jsme však opět navázali vítězně a deklasovali jsme doma Petřín Plzeň a zakončili tak podzim na 3. místě. Pouhé 3 body za Jabloncem a Bohemians Praha.

Na záda se nám přes zimu budou dívat zvučná jména jako Teplice, Hradec Králové, Slavia Praha, Viktoria Plzeň, Sparta Praha, Dynamo České Budějovice nebo kluci z Pardubic. Lepší průběžný výsledek jsme si nemohli přát. Čemu dalšímu vděčíme za úspěch? Především týmovému duchu, našemu odhodlání makat na sobě a vítězit. Jsme silní v ofenzivě a důslední v obranné fázi, což potvrzuje 51 vstřelených branek (nejvíce v soutěži).

Tým má teď volno a užívá si sváteční pohody, nicméně po Novém roce se opět sejdeme a začneme se připravovat na jarní část, která nebude snadná, nicméně zkusíme navázat na úspěšný podzim. Závěrem chci poděkovat svým kolegům za vynikající spolupráci a všem příznivcům chrudimského fotbalu chci popřát krásné Vánoce a v novém roce hodně štěstí a pevné zdraví.“


DOROST U18 (Česká divize dorostu U19 C)

Podzimní část hodnotí trenér Petr Myška:

„Podzimní část sezóny se nám výsledkově povedla, herně to ale mohlo (mělo) být určitě lepší. Paradoxně mě daleko víc mrzí zápasy s Třebší, Náchodem a Vlašimí než zápasy, které jsme na konci podzimu prohráli. V těchto zápasech jsme podali hodně špatný výkon, nedařilo se nám, ale hlavně jsme ty zápasy podcenili. Naopak v zápasech v Mýtě a na Bohemians jsme sice prohráli, ale výkon a přístup byl hodně dobrý. Celkově musíme být s podzimní částí spokojeni. Ve většině zápasů jsme hráli dobrý fotbal, který přinesl i výsledky. Věřím, že budeme na jaře ještě lepší.“

Podzimní část hodnotí kapitán týmu Marek Vavřín:

„Podzimní část sezóny bych zhodnotil jako velmi vydařenou. Většinu části podzimu jsme se drželi na první příčce a podařilo se nám porazit těžké soupeře. Jmenovitě (Hradec Králové, Liberec, Jablonec). Byly ale i zápasy, kde jsme naopak body ztratili (Třebeš, Vlašim, Náchod). Ale jinak si myslím, že jsme odvedli dobré výkony. Co nás ale může mrzet je, že se nám nepodařila udržet neporazitelnost, kterou jsme drželi 14 kol. A překazily nám ji zápasy s Vysokým Mýtem a Bohemians Praha. Tímto bych zhodnotil podzimní část sezóny a doufám, že na tyto výkony navážeme v jarní části.“


DOROST U17 (Česká liga dorostu U17)

Podzimní část hodnotí as. trenéra Ondřej Kesner:

„Do letní přípravy jsme vstupovali se střídmými očekáváními, a přestože jsme kluky pravidelně sledovali v kategorii U16, našim prvotním cílem bylo je hlavně co nejvíce poznat jak hráčsky, tak i z té osobní roviny. Zároveň je seznámit s principy hry, kterými se chceme jako tým prezentovat. V průběhu přípravy jsme vyzkoušeli velké množství hráčů, ze kterých nám nakonec vykrystalizoval základní kádr, se kterým jsme do soutěže vstupovali. Osu týmu měli tvořit hráči, kteří s námi byli už předchozí sezónu (Procházka, Komárek, Látal, Olšán, Drobný, Kohout). Komplikací hned na začátku pro nás byla absence obránce Přemka Procházky, který kvůli zranění nakonec vynechal celý podzim.

Během prvních utkání bylo na některých klucích znát, že je potřeba si zvyknout na vyšší tempo, důraz a kvalitu soutěže. Někteří se s tím popasovali rychleji, některým to trvalo přirozeně déle. Většina však makala naplno a později se nám to v dobrém vrátilo. Po prvních devíti kolech jsme střídali dobré výkony s horšími a s bilancí pěti výher a čtyř proher jsme okupovali střed tabulky. Za zmínku stojí úvodní výhra 5:1 v Mladé Boleslavi, nebo vítězná klání proti týmům z Prahy (Žizkov, Admira, Slavia). Naopak nejhorší výkony jsme předvedli na půdě Ústí nad Labem a Táborska, kdy se nám oba zápasy hrubě nepovedli. Následovalo vítězné utkání doma proti Jablonci, které nastartovalo neskutečnou sérii deseti zápasů v řadě bez porážky (z toho devět výher a jen jedna remíza proti ČB). Kluci táhli za jeden provaz, zlepšovali se a např. v zápasech proti Příbrami, v té době prvních Teplicích či Viktorce Plzeň jsme ukázali velkou herní i individuální kvalitu. Se ziskem 43. bodů tedy přezimujeme na krásném 3. místě.

Celkově lze tedy podzim hodnotit velmi pozitivně. Pohled na tabulku těší, nicméně naší největší úlohou je připravovat kluky na přechod do staršího dorostu a snažit se je rozvíjet po všech stránkách, a to jak individuálně, tak týmově. Z tohoto pohledu mám velkou radost, že je na klucích vidět určitý pokrok. Někteří si svými výkony dokonce řekli i o šanci posunout se do přípravy s U19. Za celý půlrok je třeba klukům poděkovat. Tým se znovu sejde druhý týden v lednu a společně se pokusíme co nejlépe připravit na jarní část sezóny. Víme, kde nás tlačí bota, a chceme-li se pořád zlepšovat, není jiné cesty než makat dál!


DOROST U16 (Česká divize dorostu U17 C)

Podzimní část hodnotí trenér Tomáš Sochor:

První část sezóny můžeme hodnotit vesměs pozitivně. Hráčům patří velké poděkování, jak si poradili s těžkým přechodem do kategorie dorostu, kdy většinu utkání hrají proti starším klukům. Letní příprava z pohledu přípravných utkání vypadala solidně, dokázali jsme téměř ihned aplikovat nové věci z tréninkového procesu do utkání, tréninky byly náročné, přesto od většiny hráčů v maximálním nasazení odtrénované. Samotný začátek mistrovských utkání nebyl zcela ideální, naše hra mnohdy neměla hlavu a patu, bylo to velmi neurovnané s přibývajícími utkáními však se naše hra začala zvedat. Na konci podzimní části to vyústilo ve vítěznou šňůru, která nás katapultovala na námi vytyčené 5. místo tabulky. Za zmínku stojí skvělá vítězná utkání s Libercem a Bohemians. Zlomy v naší výkonnosti nastaly 2 - domácí absolutně nezvládnuté utkání s Čáslaví a následně utkání v Náchodě, kde jsme si přišli na to, že tým je víc než jednotlivec! Naše hra od té doby byla učesaná, většina námi požadovaných prvků se tam objevovala a troufám si říct, že náš fotbal lidi musel bavit. Děkujeme klukům za jejich přístup, však ještě je před námi hodně práce, abychom se dokázali připravit na příští rok do druhé dorostenecké ligy. 8.1. tak naše společné úsilí opět startujeme!"

Podzimní část hodnotí kapitáni Radovan Kumpošt, Kryštof Ondrůšek a Jan Tomášek:

"Naši podzimní část jsme započali vlastně už v létě přesněji 10. července prvním společným tréninkem. Následovalo soustředění, přáteláky a další tréninky, které nám pomohly postupně si zvykat na častečně nový tým. Naše první mistrovské utkání nedopadlo úplně podle očekávání, ale měli jsme se od čeho alespoň odrazit. Čím více zápasů jsme odehráli, tím více jsme začali hrát jako tým. Dokázali jsme se na hřišti podpořit, pracovali na trénincích a odrazilo se to i do spousta zápasů. Zápasů, ve kterých jsme byli více fotbalovější a aktivnější přibývalo a ke konci sezony se nám naše práce zúročila. Po rémíze s Náchodem následovala výhra s do té doby bezchybným Libercem, výhra s Viktorkou Žižkov, s Vysokým Mýtem a podzimní část jsme zakončili v Praze výhrou nad Bohemkou. Po podzimní časti se nacházíme na zaslouženém 5. místě tabulky. Máme ale ještě na čem pracovat, zvláště v zimní přípravě a na jaře ukázat ještě víc co v nás je."


Aktuality

  • Sotorník bude hostovat ve třetí rumunské lize

    17. 8. 2023, 12:34
    Chrudimský záložník Filip Sotorník se v mužstvu neprosadil a odchází na hostování do třetí rumunské ligy, jmenovitě do týmu ACS Foresta Suceava.
  • Hašek je na Dukle, na zkoušku přichází Kopáček

    30. 6. 2023, 06:27
    Další změny se udály v kádru MFK Chrudim. Smlouva skončila obránci Dominiku Haškovi, který odešel do týmu Dukly, na zkoušku naopak přichází ze slavistické rezervy Jakub Kopáček.