Tým U14 přezimuje na první příčce tabulky!

Suverénním způsobem prolétl tým U14 podzimní částí České divize žáků. V čem se hráči nejvíce posunuli a co čeká hráče během zimní přípravy nám přiblížil trenér Radek Šprta.

Trenére, po podzimní části sezóny tým U14 pod tvojí taktovkou ani jednou neprohrál. Týmu patří suverénní první příčka. Předpokládám, že tedy panuje velká spokojenost?

Není to jen pod mojí taktovkou. Je to práce celého realizačního týmu. A ano, s umístěním panuje spokojenost.

Jak jsi spokojen s celkovou předváděnou hrou týmu? V čem si viděl sílu týmu a kde tým tlačila bota?

S tou zatím taková spokojenost nepanuje. Ale jsme v nějaké fázi učení a bereme to jako přirozený proces, který patří k rozvoji hráčů. Chceme se presentovat stylem, který vychází z klubové koncepce. Dominovat v držení míče, určovat styl, tempo i směr hry. Vědomou kombinací si připravit pro naši hru výhodné prostory pro zakončení. Být důrazní a silní v osobních soubojích. Věříme, že se nám to vše podaří, kluci mají dobrý přístup k tréninkovému procesu, dobré vnímání učených věcí a ty se snaží přenášet z tréninků do zápasu, nemají v povaze něco vzdávat. A právě v tom vidíme největší sílu týmu. Tím druhým protipólem je kvalita herních dovedností a naivita v řešení, kdy nám u hráčů chybělo rozeznat hranici mezi herní odvahou a naivitou.

Tým se může pyšnit zdaleka nejlepší ofenzivou v soutěži. 82 vstřelených branek ve 13 zápasech je toho důkazem. Je právě útočná fáze tou činností, které se v tréninku věnujete nejvíce?

Nejvíce vstřelených branek nás těší a považujeme to za důležitý ukazatel. Hlavně směrem ke stylu, který chceme hrát. Rozhodně se ale nezaměřujeme v tréninku jen na útočnou fázi. Snahou je hráče rozvíjet komplexně. Snažíme se zapracovat na týmovém herním výkonu, ale nijak nechceme upozadit individuální dovednosti. Chceme u kluků zakotvit herní principy, na kterých chceme stavět naši hru. Hráče nabádáme k herní odvaze, ale zároveň apelujeme na jejich zodpovědnost v herních situacích a aby byli schopni rozeznat hranici mezi, již zmíněnou, herní odvahou a naivitou.

Jaký zápas se týmu povedl nejvíce a jaký naopak nejméně?

V podzimní části jsme zažili různé průběhy utkání, kdy jsme například vedli o tři branky a na konci utkání byli rádi za remízu. Na druhou stranu jsme i v utkáních prohrávali vyšším rozdílem a zápasy zvládli otočit a v utkáních zvítězit. Zde se ukázala též síla a povaha týmu. Ale určitě se nám nejvíce povedlo utkání s druhým týmem FK Náchod, které jsme zvládli vyhrát 0:8. Nebylo to jen o gólech, týmově jsme to utkání zvládli po všech stránkách. Nejméně povedené utkaní bylo s Talent Academy, ve kterém jsme ztratili body za remízu. V utkání jsme v poločase vedli již 3:0. Minutu před koncem utkání soupeř vyrovnal na konečných 5:5.

S kolegou Pepou Lukáškem jsi tým přebírali v létě. V čem podle tebe udělali kluci největší pokrok za dobu vašeho působení?

V každém aspektu nastal u VŠECH kluků nějaký posun.

Pojďme k jednotlivcům? Je nějaké jméno, které bys chtěl, i přes týmové pojetí, kterým jste se po celý podzim prezentovali, vyzdvihnout?

Chtěl bych opravdu vyzdvihnout všechny hráče.

Zimní příprava bývá dlouhá. Můžeš nám prozradit, co vás a kluky během ní čeká? Chystáte se vyjet někam na soustředění, nebo se budete výhradně připravovat v domácích podmínkách?

Přípravu zahájíme 9.1.2023. Pojedeme ve stejném modelu jako v sezóně 3 tréninkové jednotky +1 silová tréninková jednotka. Čekají nás i přípravná utkání, ve kterých změříme síly s divizními i prvoligovými týmy. Soustředění letos proběhne v domácích podmínkách.

Aktuality

  • Sotorník bude hostovat ve třetí rumunské lize

    17. 8. 2023, 12:34
    Chrudimský záložník Filip Sotorník se v mužstvu neprosadil a odchází na hostování do třetí rumunské ligy, jmenovitě do týmu ACS Foresta Suceava.
  • Hašek je na Dukle, na zkoušku přichází Kopáček

    30. 6. 2023, 06:27
    Další změny se udály v kádru MFK Chrudim. Smlouva skončila obránci Dominiku Haškovi, který odešel do týmu Dukly, na zkoušku naopak přichází ze slavistické rezervy Jakub Kopáček.