Trenér Kronďák: Sebevědomí a hlava dělají strašně moc

Po utkání s Vyškovem byla znát na trenérském týmu a speciálně na hlavním trenérovi Radku Kronďákovi velká úleva. Mužstvo po rozpačitém začátku začíná šlapat, věří si. A to se projevilo na výsledcích. Sedm bodů za poslední tři kola vystřelilo Chrudim do elitní desítky. Jaké je hodnocení kouče po úvodních osmi zápasech nové sezony?

Osm zápasů, devět bodů. Zejména po tom bodově nevydařeném startu panuje s touto bilancí při první reprezentační přestávce spokojenost?
Přesně tak. Začátek nebyl zcela ideální, ale z posledních tří mistrovských zápasů máme sedm bodů a k tomu ještě postup do 3. kola MOL Cupu, takže můžeme být spokojeni. K tomu ještě dvě narozené děti Závina a Hufína (Jan Záviška a David Huf, pozn. red.), takže spokojenost na všech frontách.

Mužstvo se hodně proměnilo a doplňovalo za chodu. Vnímáte to jako hlavní důvod nevydařeného startu?
Změn před sezonou bylo opravdu hodně, k tomu přičtěme ještě zranění Honzy Řezníčka v úvodu sezony a rázem vše nefungovalo tak, jak mělo. Navíc někteří hráči, co přišli, nebyli úplně v tréninku, což bylo také znát.

Po prohře v Brně přišel výprask doma s Prostějovem a pomyslný obrat k lepšímu. Změnilo se něco nebo ta změna byla zapříčiněna právě procesem postupného sehrávání?
Výhra s Prostějovem nám hodně pomohla, udzravil se Řezníček, Huf začal dávat góly a na post stopera přišel Martin Toml, což jsme hodně potřebovali. Zároveň se nějaká kvalita projevila na celém mužstvu.

Navíc se povedlo obrat o body Jihlavu na jejím hřišti a doma silný Vyškov. Jsou to právě ta utkání, která mentálně mužstvo nejvíce posílí?
Zápas v Jihlavě byl rozporuplný. Před utkáním bychom bod brali všema deseti, ale když jsme vedli 2:0 a 3:2 a nakonec remizovali, mohlo to být i lepší. Následně jsme se plně připravovali na Vyškov, který je díky cizincům speciálním druholigovým mužstvem. Díky lepším výsledkům z předchozích utkání a většímu sebevědomí jsme utkání zvládli perfektně. Sebevědomí a hlava dělají strašně moc.

K několika konkrétním jménům - především v útoku. Za Davida Hufa, jako last minute posilu těsně před startem sezony, se můžete s vedením plácat po zádech, že?
Davida Hufa jsme chtěli už dříve, ale nikdy nám to nevyšlo. V Pardubicích nyní nehrál, tak jsme to zkusili znovu a povedlo se. I u něj se strašně projevilo, jak strašnou sílu má to, když dá útočník nějaký gól. Hlavou šel neuvěřitelně nahoru a všichni u něj vidí za poslední měsíc obrovský progres. Teď jen, aby mu to po pauze a narození dcery střílelo dále.

David Látal si vysloužil nominaci do reprezentace U20. Zaslouženě? Stal se z něj hráč základní sestavy, takže předpokládám, že i vy u něj vidíte progres…
Ano, určitě. David Látal má vše před sebou a i pro něj osobně nominace musí být dalším impulsem, aby makal dále a neusnul na vavřínech. Klub v něm má dalšího odchovance, který může dojít daleko, ale nesmí na sobě přestat makat.

I další hráči působí v posledních zápasech velmi dobře. Chcete vy sám někoho jmenovitě vypíchnout?
Já bych řekl, že momentální základní sestavu splňuje kvalitativní kritéria a jen doufám, že to bude fungovat i nadále. Po utkání s Vyškovem jsme byli s výkony jednotlivců i týmu velmi spokojeni.

Následující víkend jedeme do Varnsdorfu, což je podle tabulky zápas, kde by naopak Chrudim bodovat měla. Vnímáte to jako nepříjemnější pozici? Nebýt outsiderem?
Hned při hodnocení utkání s Vyškovem jsme hráčům připomněli, že jsme hráli s prvním mužstvem tabulky a vzápětí hrajeme s posledním. Není to jednoduché a věřím, že k žádnému podcenění nemůže vůbec dojít. Jsme pokorní a věřím, že budeme makat jako doposud a hlavně víme, že tabulka je vyrovnaná a rozhodují získané body, ne to, jestli je někdo v úvodu soutěže poslední. A připomínám také, že před utkáním s Prostějovem, jsme byli poslední my, takže musíme hrát s velkou pokorou a uvědomit si, že jedeme k těžkému soupeři, který bude chtít body určitě získat.

Tabulka ligy

2. SK Sigma Olomouc B 31 49:41 57
3. FC SILON Táborsko 31 44:27 52
4. MFK Vyškov 31 45:38 48
5. MFK Chrudim 31 52:48 45
6. SFC Opava 31 39:39 41
7. FC Sellier & Bellot Vlašim 31 44:46 41
8. SK Líšeň 2019 31 34:34 40

Aktuality

  • Sotorník bude hostovat ve třetí rumunské lize

    17. 8. 2023, 12:34
    Chrudimský záložník Filip Sotorník se v mužstvu neprosadil a odchází na hostování do třetí rumunské ligy, jmenovitě do týmu ACS Foresta Suceava.
  • Hašek je na Dukle, na zkoušku přichází Kopáček

    30. 6. 2023, 06:27
    Další změny se udály v kádru MFK Chrudim. Smlouva skončila obránci Dominiku Haškovi, který odešel do týmu Dukly, na zkoušku naopak přichází ze slavistické rezervy Jakub Kopáček.