Zvolánek chce pokračovat v koncepci i v rezervě: Talenty je třeba zapojit do dospělého fotbalu

V přípravě není pouze první tým, ale také naše rezerva, která na začátku července vstoupila do přípravy pod novým vedením. A my vám nyní přinášíme první rozhovor s hlavním trenérem Janem Zvolánkem, jehož hlavním cílem bude pomoci hráčům při přechodu z mládežnického do dospělého, divizního fotbalu.

Honzo prvně se budeme věnovat uplynulé sezoně, jaká z pohledu mládeže byla?
Z pohledu mládeže byla uplynulá sezóna výjimečná. Podařilo se nám dosáhnout obrovských úspěchů. Za zmínku stojí kategorie U14 s 1. místem v Divizi. Dále kategorie U15, která v Divizi obsadila 2. místo a jeden z nejvýznamnějších úspěchů chrudimské mládeže je 7. místo v České lize dorostu kategorie U19. Upřímně mě však ještě více těší individuální rozvoj některých našich nejtalentovanějších hráčů a neustálý zájem větších klubů, kteří okolo nich krouží. Za poslední 2 roky cílevědomé práce se nám podařilo zapojit do kategorie dospělých pěknou řádku nadějných mladých hráčů, kteří jsou velkým příslibem chrudimského fotbalu.

Dá se nazvat nejúspěšnější mládežnickou sezonou za dob tvého působení?
Naše nastolená koncepce je dlouhodobá a každým rokem se ukazuje, že cesta, kterou jsme se vydali je správná. Ukazuje se to jak na individuálních, tak i týmových výsledcích a za to patří obrovský dík všem trenérům. Talent mnohdy nestačí. Je zapotřebí cílevědomé, tvrdé a vytrvalé práce. V nastavené koncepci budeme pokračovat i nadále.

Jak probíhalo tvé rozhodování a překvapila tě nabídka?
Po avizovaném odchodu Míry Teplého a Honzy Horta jsem se situací vážně zabýval. Zhodnotil jsem všechny okolnosti, které s touto odpovědnou funkcí souvisí a rozhodl jsem se nakonec, že do toho půjdu. Chci nadále pokračovat v nastavené koncepci, v rámci které je potřeba více propojit mládežnický a dospělý fotbal. Synergie mezi kategoriemi je velmi důležitá. Navíc mně osud našich odchovanců z kategorie mládeže není lhostejný ani po fotbalové ani osobní stránce a chtěl bych, aby se hráči dále posouvali také v dospělém fotbale. Vzhledem k působení také u kategorie U19 budu mít ještě větší možnosti, jak nejtalentovanější dorostenecké mladíky do dospělého fotbalu postupně implementovat a zrychlit tak jejich fotbalový vývoj.

Co pro tebe první štace v dospělém fotbale znamená?
Je to výzva a motivace. V mládeži působím mnoho let od regionálních až po ligové soutěže, prošel jsem si všemi kategoriemi a získám tak další pohled. Myslím, že je to pro trenéra přirozený vývoj a každý by si tím měl projít.

Jak to bude s tvým dalším působením u mládeže?
V mládeži nadále pokračuji v roli vedoucího mládeže a hlavního trenéra U19. Nic zásadního se nemění a budu se nadále snažit fungovat tak, jak jsem vnitřně nastavený.

Budeme ještě více v rezervě vidět zapracované hráče z dorostu?
Prakticky celý kádr se skládá z "Chrudimáků", kteří tady mají své životy. Výchozí dorostenci samozřejmě dostanou příležitost a bude jen na nich jak svou šanci chytí za pačesy.

Začali jste přípravu, jaká bude?
Kluci začali již od pondělí 3.7. plnit kondiční plány a v pondělí 10.7. jsme absolvovali první tréninkovou jednotku. Příprava bude krátká, poněvadž již v sobotu 5.8. absolvujeme první mistrovské utkání na půdě Vysokého Mýta. Není moc času, kluky známe, víme co od nich po minulé úspěšné sezóně čekat a budeme se snažit je připravit tak, abychom v další divizní sezóně hráli důstojnou roli a oslovili více chrudimských fanoušků, kteří se budou chodit dívat na naše kluky a bavit je výkony na hřišti.

A s jakými cíli půjdete do ostré sezony?
Umístění pro mě není primární, chceme se vyhnout záchranářským starostem a snažit se co nejlépe rozvíjet naše mladé mužstvo. Mám k sobě skvělého kolegu i člověka Radka Šprtu a velezkušeného Pepu Širůčka, v neposlední řadě pro nás veškerý servis v roli kustoda bude zajišťovat Josef Mrkva, a tak věřím, že to společně zvládneme. Realizační tým má finální podobu.

V prvním přípravném zápase tým remizoval s Čáslaví 3:3. Jaký to byl zápas?
Typické první přátelské utkání, ve kterém jsme v domácím prostředí přivítali celek FK Čáslav. Z naší strany bylo ve hře mnoho nepřesností a několik taktických chyb. Na druhou stranu kluci makali, snažili se a byli pro hosty nepříjemným soupeřem. Čáslav byla více v držení míče, ale konečný nerozhodný vysledek 3:3 je povzbuzením do dalšího tréninkového procesu.

Tabulka ligy

2. MFK Vyškov 25 42:29 46
3. FC SILON Táborsko 25 36:22 42
4. SK Sigma Olomouc B 25 37:35 42
5. MFK Chrudim 25 45:41 37
6. AC Sparta Praha B 25 45:41 35
7. FC Sellier & Bellot Vlašim 25 34:30 35
8. SK Líšeň 2019 25 29:30 33

Aktuality

  • Sotorník bude hostovat ve třetí rumunské lize

    17. 8. 2023, 12:34
    Chrudimský záložník Filip Sotorník se v mužstvu neprosadil a odchází na hostování do třetí rumunské ligy, jmenovitě do týmu ACS Foresta Suceava.
  • Hašek je na Dukle, na zkoušku přichází Kopáček

    30. 6. 2023, 06:27
    Další změny se udály v kádru MFK Chrudim. Smlouva skončila obránci Dominiku Haškovi, který odešel do týmu Dukly, na zkoušku naopak přichází ze slavistické rezervy Jakub Kopáček.