13. rozhovor - Martin Škrha

Seznamte se s jedním z nejvyšších funkcionářů a srdcařů chrudimského klubu. Ve vedení fotbalu v Chrudimi působil již od doby bývalého SK. Po sloučení s AFK obsadil židli generálního sekretáře a působí tam dodnes.

Můžeš se představit? Jaké funkce ve fotbale a v našem klubu vykonáváš? Jaká je náplň tvé práce pro naše „áčko“ a u mládeže?

Jmenuji se Martin Škrha, bude mi 48 let. Po vyučení jsem pracoval jako podlahář a od roku 1996 jsem si na pokládku podlah založil živnost.

Ve fotbale se pohybuji od desíti let, kdy jsem hrál za chrudimské Eskáčko až do dospělého věku. Potom mi fotbalovou kariéru zastavilo zranění. Po vojně jsem se zapojil jako funkcionář znovu v SK Chrudim. Nejdříve jako vedoucí, potom sekretář, a nakonec předseda. Po sloučení chrudimských klubů AFK a SK jsem již pracoval jako generální sekretář a snažil se pomoci chrudimskému fotbalu. K této funkci působím v komisích rozhodčích a ve výkonném výboru OFS Chrudim.

Pro áčko, béčko a mládež především zajišťuji administrativní činnost, registrace hráčů, přestupy, přihlášky do soutěží, práci v IS (informační systém FAČR), objednávky doprav, přípravná a mistrovská utkání a ostatní administrativu. K tomu je zapotřebí se dobře orientovat v přestupním řádu, evidenčním a registračním řádu v rozpisech soutěží a soutěžním řádu. Takže i studium a neustálé doučování jsou mou hlavní náplní. Tyto nabité vědomosti se mi pak hodí pro radu některým kolegům sekretářům na našem okrese nebo i rozhodčím v případě potřeby.

Jsi známý fotbalový srdcař. Jaké jsi zažil úspěchy? Na co rád vzpomínáš a čeho si ceníš?

Jsem spíše týmový hráč, a proto mě těší úspěchy celého týmu. Ve fotbale neexistuje jedinec. Vždy je to kolektiv. Úspěchů bylo hodně a na ně vždy vzpomínám rád. Na klubové úrovni jsou to jistě postupy a následné oslavy. Na tyhle časy se nedá zapomenout. Důležitý milník byl sloučení klubů. Rád vzpomínám na první pohárové utkání se Slavií, kdy jsme mohli změřit síly v mistrovské soutěži. Sice jsme v poháru neuspěli, ale za předvedenou hru a organizaci utkání jsme se nemuseli stydět. Momentálně si cením toho, že můžu být součástí chrudimského klubu, který hraje druhou ligu.

Víme, že máme určité rezervy. Stále hledáme prostor ke zlepšení a to nás stále nutí pracovat. Velký dík patří předsedovi Tomášovi Linhartovi, který má fotbal také na prvním místě jako já a je schopen se pro chrudimský fotbal obětovat. Klobouk dolů. Nejvíce si samozřejmě cením každé výhry, každého dobrého výkonu a spokojenosti fanoušků.

Klub MFK letos slaví výročí. Jak hodnotíš tyto roky? Bylo spojení bývalých klubů SK a AFK správná volba?

Ta doba trvala přibližně 8 let, kdy byla otázka spojení na stole. Probíhala řada jednání a v roce 2011 nakonec došlo ke sloučení. S odstupem času jsem přesvědčen, že sloučení byla jediná správná věc, která pomohla po sportovní stránce chrudimskému fotbalu. Bez sloučení by se v Chrudimi druhá liga zřejmě nehrála. Na druhou stranu jsem očekával daleko větší podporu, nebo spíše spoluúčast města, ale i to se vyvíjí a zlepšuje. V této době, kdy hrajeme bez diváků, tím pádem i bez příjmů a náklady na utkání nám ještě narůstají o testy, bychom pomoc potřebovali o to víc. Ale podobně jsou na tom i ostatní mužstva, takže si s tím budeme muset poradit i my.

Jak se podle tebe daří našemu klubu na sportovním poli? Je současné 4. místo ve FNL úspěch, či máme jiné ambice? Co se v klubu podařilo a na čem musíme pracovat?

Po sportovní stránce si myslím, že hrajeme dobrý fotbal. Ať již to byl trenér Pavel Jirousek, který s hráči dokázal postoupit do druhé ligy, tak na něj prací i výsledky skvěle navázal Jarda Veselý a aktuální čtvrté místo je pro nás senzační. Stále musíme naplno pracovat a zkusit se posunout ještě výše. Nechci, aby to působilo namyšleně, ale vždy je co zlepšovat. Problémy máme jako každý klub. Nejvíce nás asi trápí ekonomická situace, kdy finance získáváme těžko a nepravidelně. Ale oproti letem minulým se vylepšuje i to a zároveň s tím i infrastruktura stadionu.

Jak se podle tebe daří naší mládeži po sportovní stránce?

Mládež a dospělí se nedají od sebe oddělit. V našem klubu to musí být a jsou propojené nádoby. Abychom mohli získat větší dotace pro trenéry mládeže a tím mládeži zachovat kvalitní tréninkovou přípravu, je alfou a omegou hrát s dospělými druhou ligu. Neříkám, že tento systém je správný a spravedlivý, ale je momentálně takto nastaven a my se mu musíme přizpůsobit. Mládež udělala určité pokroky a je jen škoda, že je zastavila pandemie.

Chtěl bych touto cestou poděkovat všem, kdo se na chodu klubu podílí. Od trenérů těch nejmenších, až po šéftrenéry středisek s jejich realizačními týmy. A další spousta lidí, kteří pro klub oddaně pracují, a přitom nejsou tolik na očích. Nyní jsme v situaci, kdy je naše mládež skoro rok bez sportu. Zakázat dětem pohyb je podle mne prostě špatná věc. Snad se ta pandemie podaří zatlačit co nejdříve a děti i amatéři budou moci zase plnohodnotně trénovat a snad i hrát. Nedílnou součástí našeho klubu jsou pak samozřejmě tolerantní rodiče.

Máš nějaké zájmy mimo fotbal?

Jsem zastáncem hesla „co děláš dělej naplno nebo vůbec“. Fotbal mě pohltil na 100 %. Na jiné zájmy tedy nezbývá moc času. Rád sleduji naše sportovce v televizi nebo i naživo. Nebo výjezd za fotbalovou reprezentací jsou zážitky, na které rád vzpomínám. Osobně mě těší, když logisticky zvládneme uspořádat utkání jako derby s Pardubicemi, Hradcem nebo třeba pohár se Slávií, Boleslaví, Olomoucí a dalšími předními kluby. A na stadion se přijde podívat ke třem tisícům lidí. Stejně tak, když zvládneme zajistit televizní utkání a Chrudim je zase díky fotbalistům viditelnější. To jsem opravdu šťastný.

Kdo je Oskar a jak se mu daří?

Oskar je had (Krajta královská) mám ho v kanceláři v teráriu. Daří se mu velmi dobře, neboť pořád spí a odpočívá, pak se nají a zase spí. Je zcela bez starostí, opatření vlády dodržuje a nějaká pandemie ho netrápí. Jen roušku nenosí, ale neznám nikoho, kdo by s ním chtěl trávit čas v teráriu 😊

Aktuality

  • Sotorník bude hostovat ve třetí rumunské lize

    17. 8. 2023, 12:34
    Chrudimský záložník Filip Sotorník se v mužstvu neprosadil a odchází na hostování do třetí rumunské ligy, jmenovitě do týmu ACS Foresta Suceava.
  • Hašek je na Dukle, na zkoušku přichází Kopáček

    30. 6. 2023, 06:27
    Další změny se udály v kádru MFK Chrudim. Smlouva skončila obránci Dominiku Haškovi, který odešel do týmu Dukly, na zkoušku naopak přichází ze slavistické rezervy Jakub Kopáček.