7. rozhovor s Janem Zvolánkem

Hodnocení svého ročního působení na vedoucí pozici v rozhovoru s Honzou Zvolánkem. Co už se podařilo a jaké má plány do dalšího období?

Končí tvoje první fotbalová sezóna, kdy jsi začal pracovat ve velmi důležité funkci u naší mládeže. Můžeš popsat, co všechno máš na starosti, jaké máš povinnosti a kompetence?

V našem klubu mám na starosti kompletně celou mládežnickou základnu počínaje od nejmenších U6 až po ty nejstarší U19. Kompetence mám takřka neomezené, ale důležité rozhodnutí konzultuji s předsedou klubu p. Linhartem. Náplň práce je samozřejmě předem daná. V první řadě musím mít vždy zajištěné personální obsazení všech mládežnických ročníků, což si myslím, že je ze všeho nejdůležitější. S tím souvisí koncepce, kterou máme nastavenou a o které vedeme na poradách dlouhé debaty. Cílem je, aby všichni trenéři viděli u nás fotbal podobně a společnými principy se snažili kluky systematicky zlepšovat. Další věcí a zároveň mou povinností je zkvalitnit fungování partnerských škol s naším klubem.

Věděl jsi od začátku, co tě čeká, nebo jsi skočil do neznámé vody a musel plavat? Kdo ti stanovil plány, cíle, úkoly? Už jsi měl předtím nějaké zkušenosti, které jsi mohl využít pro svoji práci?

Vzhledem k tomu, že jsem v minulosti působil na podobných vedoucích pozicích v našem klubu tak jsem rámcovou představu měl. Před nastoupením do funkce jsem si udělal hloubkovou analýzu, abych zjistil, co zde funguje a kde je naopak potřeba více zapracovat. To znamená, že jsem úkoly měl předem dané :-)

Za ten rok je vidět na stadionu spousta změn a vylepšení, kde bereš nápady a s kým spolupracuješ (případně, kolik lidí ti pomáhá realizovat tvoje nápady)? Máš okolo sebe velký tým?

Jedním z mých prvních cílů bylo, aby veřejnost měla více podvědomí o tom, jakým způsobem tady s dětmi pracujeme. Vznikl tak mládežnický zpravodaj, ve kterém informujeme o tom, jak se klukům o víkendu dařilo. Snažíme se být aktivní na sociálních sítích, děláme rozhovory s jednotlivými trenéry mládeže.

Pro chlapce se zde snažíme vytvářet takovou atmosféru, aby se těšili na každý trénink i utkání, aby si našli v klubu co nejvíce kamarádů, aby se těšili na nás na trenéry a prostě na vše co je s kolektivním sportem spojené. S hráči si troufám tvrdit, že máme všichni trenéři skvělé vztahy a jsme moc rádi, jaká vzájemná atmosféra mezi vazbou hráč – rodič – trenér panuje. To vše jde ruku v ruce i s celkovou infrastrukturou, kterou zde od začátku soutěžního roku budujeme. Nejvíce v tomto směru spolupracuji s Tomášem Poborským, který se nám stará o PR mládeže a veškeré „novoty“ tak děláme prakticky spolu. Nesmím zapomenout ani na mého taťku, který mi je prakticky vždy při ruce, když něco potřebuji. Inspirace beru prakticky úplně všude. Na stadionech českých i zahraničích, na internetu, v časopisech, zkrátka všude, kde se dá …

Tvoje práce se odehrává hlavně v kanceláři, nebo máš čas i zajít mezi hráče, trenéry, podívat se na zápas některého z mládežnických týmů? Mluvíš do práce trenérům?

Má práce naštěstí nemá stálé „místo“. Jsem často na hřišti, v kanceláři, ve školách, na fotbalových utkáních, na mládežnických turnajích. Tréninkové jednotky jsou obsahově dané, všichni trenéři dobře ví, co se má v daný den dělat. Pokud mi to časově vyjde, jdu se na trénink podívat a s trenérem se pak o jednotce pobavíme.

Kolik hodin denně trávíš na stadionu, když máš ještě běžné zaměstnání? Dá se vše organizačně a časově stihnout? Není pro tebe, tak jak tě známe, práce pro mládežnický fotbal hlavně radost?

Na stadionu jsem prakticky pořád. Od rána do pozdějších večerních hodin. Kdybych fotbal nemiloval, asi bych tomu tolik neobětoval, ale mám to v sobě takhle nastavené a chci, aby se to zde neustále posouvalo. Bez rodinné podpory bych ale tohle všechno zvládnout nikdy nemohl.

Jak se odreaguješ? Co česká a zahraniční fotbalová liga, sleduješ nějaký tým? Občas vidím u tebe nějaký nový přírůstek do sbírky ze zahraničních fanshopů.

Zase fotbalem. Když to ještě šlo, rád jsem občas na otočku odjel do zahraničí na nějaké fotbalové utkání. Většinou vyhledávám pořádnou atmosféru (bělehradské derby, milánské derby, polské derby, rakouské derby), ale nepohrdnu ani skvělým fotbalem. Několikrát jsem byl na bundeslize i Champions league v Německu, konkrétně v Dortmundu, na Bayernu, v Lipsku … před koronavirem jsem byl 2 x v Anglii, v Manchesteru i v Londýně. Je to moje vášeň.

Můžeš na závěr zhodnotit tvoji první sezónu v roli šéftrenéra naší mládeže? Co se podařilo a co je třeba složitější, než jsi čekal? Jaké máš plány do dalšího období? Na co se chceš zaměřit?

Jednoznačně se povedlo více propojit obě sekce mládež x dospělý, jak v trenérské činnosti, tak i v hráčské fluktuaci. Hodně bych zde chtěl poděkovat Jardovi Veselému i Mírovi Teplému za skvělou spolupráci po celou sezónu. Velkým pozitivem je i úspěšné zapracování Matěje Javůrka do „A“ mužstva, kde je zapojen v tréninkovém procesu a odehrál již několik přípravných utkání. Spolu s ním do letní přípravy zasáhne Václav Bašek, což je pro naši mládež skvělá vizitka. V kategorii přípravek jsme zaznamenali značný nárust dětí do jednotlivých ročníků. Zkvalitnili jsme tréninkový proces na herních dovednostech, a to je u spousty kluků velmi znát. V žákovské kategorii jsme si počínali slušně jak výsledkově, tak i herně. Vyzdvihnout musíme určitě kluky roč. 2006, kteří spolu s Duklou Praha vyhráli svou divizní soutěž. V mladším dorostu jsme se po špatném začátku srovnali a druhá polovina podzimní části byla již velmi slušná. Starší dorost měl pro změnu dobrý začátek, poté jsme začali mít herní výkyvy až přišla herní i výsledková krize, která trvala až do konce podzimní části sezóny.

Po vydařené přípravě všech mládežnických mužstev bohužel přišel COVID-19 a bylo po fotbale. Částečně se vše začalo uvolňovat od 11.5. a mohli jsme kluky zase začít připravovat.

Vše se určitě úplně nedařilo dle představ, ale neznám nikoho, komu se vše jen daří. Důležité je si chyby uvědomit, pojmenovat a pracovat na jejich odstranění. Teď již intenzivně probíhají přípravy na nový soutěžní ročník. V nové sezóně chci pokračovat v práci, kterou jsme tady společně započali. Chceme dále vylepšovat zázemí, které zde máme k dispozici, více dostat do podvědomí naše partnerské školy a samozřejmě dále systematicky pracovat na tréninkovém procesu. Přichází noví trenéři, noví hráči, a tak věřím, že celková úroveň naší mládeže se zase o krok posune.

Tímto děkuji všem trenérům, administrativním pracovníkům, rodičům a hráčům za spolupráci v sezóně 2019/2020 a za pár týdnů na brzkou shledanou :-)

Aktuality

  • Sotorník bude hostovat ve třetí rumunské lize

    17. 8. 2023, 12:34
    Chrudimský záložník Filip Sotorník se v mužstvu neprosadil a odchází na hostování do třetí rumunské ligy, jmenovitě do týmu ACS Foresta Suceava.
  • Hašek je na Dukle, na zkoušku přichází Kopáček

    30. 6. 2023, 06:27
    Další změny se udály v kádru MFK Chrudim. Smlouva skončila obránci Dominiku Haškovi, který odešel do týmu Dukly, na zkoušku naopak přichází ze slavistické rezervy Jakub Kopáček.