Pátá sezona ve F:NL! Soutěž se ještě zkvalitnila, tvrdí Tomáš Linhart

I přesto, že to zprvu nevypadalo, nakonec mohl Tomáš Linhart zhodnotit jarní část jako nesmírně vydařenou. První mužstvo se zachránilo ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE, rezerva postoupila do Divize C a započala rekonstrukce umělé trávy. Více k tématům z pozice nejpovolanějšího v následujícím rozhovoru!

Máme za sebou jaro z říše snů?
Samozřejmě jaro bylo velmi povedené. My jsme si řekli, že pro záchranu musíme udělat naprosté maximum. Začal jsem jednat s novým realizačním týmem, skládat mužstvo a nakonec se to povedlo. Na jaře se udělal obrovský kus práce, všichni táhli za jeden provaz a na hřišti to bylo znát. Chtěl bych poděkovat všem, co tu působí a nebo působil, všichni přiložili svůj díl práce.

Jak moc náročné jaro to pro vás po psychické stránce bylo? Jednalo se o nejtěžší část sezony za dobu působení ve druhé lize?
Půl rok jsem toho moc nenaspal, protože, jak šly zápasy rychle za sebou, bylo to náročné. Přivezli jsme z venku body a doma je museli potvrdit, jenže jsme to nezvládli za tři body. A pořád dokola. Pro nás bylo strašně důležité bodovat pravidelně. Cítil jsem z mančaftu sílu, nebylo bez chyb, ale o to cennější bylo.

Jste s prací Radka Kronďáka a jeho realizačního týmu maximálně spokojen?
Na výsost spokojen. Já když jsem viděl první zápas s Vlašimí, jak pro to všichni dělají maximum, sám sobě jsem si řekl, že to byla velmi dobrá volba. Radka Kronďáka jsem již znal a věděl jsem, že kluky nenechá usnout na vavřínech. Ani na sekundu jsem nepochyboval, že by neměl pokračovat dál ve své práci.

Kádr doznal řady změn, z velké většiny se to ale týká hráčů, kteří toho příliš neodkopali..
Změny bylyx způsobené několika faktory. Řada hráčů zde byla na hostování, což není cesta, kterou bychom chtěli jít, ale jelikož jsme se chtěli zachránit, tak jsme ji museli zvolit. My chceme více zapojovat odchovance, přidali se k nám nyní tři dorostenci. Máme slušnou mládežnickou základnu, odvádí kvalitní práci a zapojovat ty nejlepší z nich do profesionálního fotbalu je náš cíl. A my z toho následně musíme profitovat. Ať si ale říká každý, co chce, jen na odchovancích to stát prostě nemůže. Kdo to tvrdí, lže. Tak to prostě není.

Jaký bude další druholigový ročník?
Já už dlouho říkám, že druhá liga je extrémně těžká soutěž. Na rozdíl oproti první, zde může každý porazit každého, rozhodují detaily. Nyní se soutěž s rezervami tří týmů ještě zkvalitní, ale nejsem toho zastáncem. Je škoda, že se třeba z Čech do druhé ligy nikdo další nežene. Rezervy jsou tak více připravené než ty kluby, které nemají profesionální statut. To je ale obraz českého fotbalu.

Chrudim má za sebou již čtyři sezony ve druhé lize, stal se z ní tradiční druholigový klub?
Přejeme si to, abychom jím byli. Těší nás, že nastupujeme do páté sezony, ale ne vše je sluncem zalité. Máme svoje problémy, protože jsme klub, který pracuje s hodně nízkým rozpočtem a sami víme, že v dnešní době ten rozpočet není jednoduché naplnit. Pokud sport nezačnou víc podporovat stát a města, tak bude stále upadat.

Rezerva postoupila do divize. Jak moc velká radost z vašeho pohledu panovala po tomto úspěchu?
Velmi mě to těšilo a těší. Já si myslím, že v našem klubu předčila sportovní stránka naše finanční možnosti (směje se). Já si myslím, že když klub hraje druhou ligu, U19 hraje Českou ligu dorostu, tak divize by rezervě rozhodně slušela. Pro nás to bude znamenat větší finanční narůst, ale vyhráli jsme ji, proč bych klukům ubíral šanci si tu soutěž zahrát. Je o dost kvalitnější než pardubický krajský přebor. Uvidíme, na co to bude stačit.

Dalším úspěchem je start rekonstrukce umělé trávy…
Ta mě po záchraně prvního týmu ve F:NL těší ze všeho nejvíce. Prali jsme se s tím dva roky, kdy jsme žádali o dotace a z různých důvodů jsme neuspěli. Jedná se o velký posun po sportovní stránce pro celý klub MFK Chrudim. Dva roky jsme museli dojíždět za kvalitníější umělou trávou do Hradce Králové nebo do jiných klubů, nebo trenéři museli experimentovat a přizpůsobovat absenci umělky tréninkový proces. Cítím, že nám v Chrudimi chybí travnatý plochy, základnu máme širokou a tudíž jsem rád, že po rekonstrukci umělé trávy bude tréninkový proces moct probíhat celoročně.

Druholigovým klubům zanedlouho přibyde povinnost osvětlení a vyhřívaných trávníků. Jak se k této skutečnosti stavíte?
Na jednu stranu chápu osvětlení, tomu rozumím. Protože, když přijde říjen, tak televizím nejsme schopni nabídnout čas, který by byl lukrativní. Řada klubů se uchyluje k tomu, že úřední začátky přesouvá na dopoledne, což pro profesionální fotbal není úplně správně. Aby byla větší sledovanost v televizi, tak se musí hrát v odpoledních nebo večerních hodinách.

Tabulka ligy

2. MFK Vyškov 24 40:28 43
3. FC SILON Táborsko 24 35:22 39
4. SK Sigma Olomouc B 24 34:35 39
5. MFK Chrudim 24 39:38 34
6. SK Líšeň 2019 24 29:29 33
7. FK Příbram 24 25:31 33
8. AC Sparta Praha B 24 43:41 32

Aktuality

  • Sotorník bude hostovat ve třetí rumunské lize

    17. 8. 2023, 12:34
    Chrudimský záložník Filip Sotorník se v mužstvu neprosadil a odchází na hostování do třetí rumunské ligy, jmenovitě do týmu ACS Foresta Suceava.
  • Hašek je na Dukle, na zkoušku přichází Kopáček

    30. 6. 2023, 06:27
    Další změny se udály v kádru MFK Chrudim. Smlouva skončila obránci Dominiku Haškovi, který odešel do týmu Dukly, na zkoušku naopak přichází ze slavistické rezervy Jakub Kopáček.