Chrudimská mise pro Kronďáka nekončí. Jaro byla pohádka, chci na ni navázat, říká

Cíl v podobě záchrany splnil do puntíku, práce je hotová. Pro trenéra Radka Kronďáka ale ani náhodou. Úspěšné jaro je nyní zapomenuto a on se svým realizačním týmem již chystá vše na sezonu následující. Chrudimští fanoušci ho tak na lavičce MFK Chrudim uvidí i v příštím ročníku F:NL!

Před startem jara jste mluvil o zázraku, nakonec přišla záchrana ještě dvě kola před koncem. Jak velkou pohádkou to celé jaro pro vás bylo?
A myslíte, že to zázrak nebyl? Vše to vypadá jako pohádka, ale po zápase s Třincem, s přímým účastníkem v boji o záchranu, kdy jsme dostali gól v 95 minutě a po zápase cítili velkou křivdu, tak mi úplně dobře nebylo. Kdybych tenkrát tušil, že to bude naše jediná prohra na jaře… Zpět k otázce - velká pohádka to byla dle bodů, ale překážek na cestě bylo opravdu dost. V lednu covid a karanténa, v březnu odložený zápas v Třinci, poté neuskutečněné utkání s Táborskem a následně děsivá představa o 9 utkáních ve 27 dnech. A do toho stále musíte být zdraví, připraveni bez vykartování a stále bodovat! Nakonec ale konec dobrý, vše dobré, s hráči jsme se dali dohromady, fungovali a hlavně všichni chtěli! Naším mottem se stala věta: “Tým je víc než jednotlivec” a to rozhodlo o pohádce v podobě 28 bodů za jarní část.

Chápu, že v celkovém boji o záchranu má každý bod stejnou váhu, ale přesto, jakých bodů si na jaře nejvíce ceníte? Z jakého to bylo zápasu?
Asi se nedá říci, které body byly nejcennější. Začalo to Vlašimí, těžký soupeř, ale super začátek. Zlomové asi ale byla vítězství ve Varnsdorfu a následně v Jihlavě, těchto šest bodů bylo asi nejvíc. Potom samozřejmě výhra 3:0 v Ústí a tím potvrzení záchrany. Dále nesmím zapomenout na náš vynikající zápas s výhrou s Brnem, kdy jsme v prvních třiceti minutách předvedli asi nejlepší fotbal na jaře.

Kdy jste začal věřit, že záchrana je více než reálná? Kde byl pro vás ten zlomový moment?
Jak už jsem říkal, po dvou výhrách venku to vypadalo zajímavě, ale nepotvrdili jsme to doma a dále byly nervy. Myslím, že už jsem dost zkušený na to, abych si myslel, že bylo hotovo dříve než po utkání v Ústí.

Tým uhrál na jaře devět čistých kont, zažil jste něco podobného ve své trenérské kariéře?
Když jsem trénoval Vltavín ve třetí lize, v postupovém ročníku jsme také uhráli dost utkání bez gólu nebo jen s jedním inkasovaným gólem. Ale toto je opravdu výjimečné, protože to bylo jen za půl sezony.

Drtivou většinu těchto zápasů odehrála prakticky nová obranná čtyřka s gólmanem Floderem. Noví hráči v klubu si tedy v defenzivní činnosti maximálně sedli?
Máte pravdu, po vyloučení Martina Šejvla a zranění Ondřeje Kesnera nám vykrystalizovala nová obranná čtyřka a už to tak zůstalo. Měli jsme i trochu štěstí, ale to snad přeje připraveným… A v bráně Jirka Floder, to byla samostatná jednotka. Opravdu mu jaro skvěle vyšlo a velmi nám svými výkony pomohl. Byl nadstandardní.

Jak hodnotit výkony Filipa Firbachera? Splnil to, co se od něj očekávalo?
Filip je mladý hráč, který si asi kariéru představoval už trochu jinak. Čekal, že bude daleko dále, my jsme ho vzali s tím, že bude makat a správně pracovat pro mužstvo, dá nějaký gól a to se povedlo. Dával důležité branky, a proto přišel. Moc dobře ale ví, že je stále na začátku a nesmí usnout na vavřínech. “Jedna vlaštovka jaro nedělá.” Věřím, že bude naše spolupráce pokračovat.

Kdo vás z hráčů v jarní části nejvíce překvapil?
Chtěl bych vyzdvihnout jednoho hráče - vynikající byl Jirka Floder, to bezpochyby, ale vyzdvihl bych ještě Honzu Řezníčka! Když jsem přišel, tak jsem zjišťoval, proč hráč, který přišel jako posila z první ligy, na podzim skoro nehrál, domluvil jsme se s ním na určitém způsoby hry a on to splnil na sto procent. Hned od prvního přáteláku v zimě v Liberci jsem tušil, že by to mělo fungovat a nespletl jsem se. Byl vynikající.

Můžete prozradit, zda vás na lavičce MFK Chrudim uvidíme i v následující sezoně?
Smlouva v Chrudimi pokračuje a já momentálně nemám důvod něco měnit. Něco jsme začali a já mám chuť v tom pokračovat, bude důležité, jak udržíme kádr, abychom co nejlépe navázali na jarní část. Více méně jsem všem hráčům oznámil, že mám zájem s nimi spolupracovat, ale bude záležet, jak se to vše podaří vyřešit, protože hodně z nich je v Chrudimi na hostování.

Předpokládám, že nyní to bude především o odpočinku. Jak budete relaxovat?
Odpočinek ve fotbale skoro není… Jarní část skončila, ale už přemýšlím o té podzimní, o kádru atd. Teď jedu s manželkou na deset dní na dovolenou, lehce vypnu, ale stejně budu stále řešit fotbal. Příprava na novou sezonu začíná už 14. června.


Tabulka ligy

2. MFK Vyškov 23 39:27 42
3. FC SILON Táborsko 23 34:21 38
4. SK Sigma Olomouc B 23 32:34 36
5. MFK Chrudim 23 38:35 34
6. SK Líšeň 2019 23 28:27 33
7. AC Sparta Praha B 23 42:38 32
8. FK Příbram 23 24:30 32

Aktuality

  • Sotorník bude hostovat ve třetí rumunské lize

    17. 8. 2023, 12:34
    Chrudimský záložník Filip Sotorník se v mužstvu neprosadil a odchází na hostování do třetí rumunské ligy, jmenovitě do týmu ACS Foresta Suceava.
  • Hašek je na Dukle, na zkoušku přichází Kopáček

    30. 6. 2023, 06:27
    Další změny se udály v kádru MFK Chrudim. Smlouva skončila obránci Dominiku Haškovi, který odešel do týmu Dukly, na zkoušku naopak přichází ze slavistické rezervy Jakub Kopáček.