Mládežnický zpravodaj č. 62

Co přinesl uplynulý týden?

HRÁČI U-19:

MFK Chrudim - FK Jablonec 1:2 (0:0)

branky: 73. Látal David (pen.) - 47. Kubín Tomáš, 65. Ryml Tomáš

sestava: Tlustý J., Novák, Gregovský, Vaško (60´ Černý), Holub (87´ Krška), Vondrouš, Sedlák, Gerhart, Musílek (75´ Mec), Látal, Tlustý T. (46´ Leníček)

hodnocení: Vše podstatné se odehrálo ve druhém poločase. První branku inkasujeme prakticky hned po nástupu do prvního poločasu. Druhou, opět lacinou branku vstřelili hosté v 65´, kdy jsme si neporadili se standardní situací. V 73´ byl v pokutovém území faulován Šimon Sedlák a následný pokutový kop David Látal s přehledem proměnil. S velmi silným, kompaktním soupeřem jsme si dnes ověřili, že jsme schopni se herně konfrontovat, leč někdy naše hra působí až příliš naivně a neumíme jednotlivé situace lépe vyhodnotit. V posledním podzimním mistrovském utkání zamíříme do Liberce, odkud se pokusíme přivést všechny 3 body a zakončit tak úspěšný podzim.


HRÁČI U-18:

TJ Jiskra Litomyšl – MFK Chrudim 0:3 (0:2)

branky: 6. Mec Matouš, 43. Mec Matouš, 82. Tlustý Jakub

sestava: Janůj – Rozsypal, Krška, Černý, Kühr – Tuček (Modrovič), Vích, Češka, Mec – Tlustý T.. Brychnáč (Tlustý J.)

hodnocení: Další zápas krajského přeboru jsme sehráli ve specifickém fotbalovém stánku v Dolním Újezdě. S mírnou závistí jsme si pochvalovali kvalitu travnaté plochy.

Nejenom chladné podzimní počasí nás od začátku utkání nutilo k zvýšenému pohybu a aktivitě. Ale i domácí byli zdravě nažhaveni a svůj první útok zakončili naštěstí jen do tyče. Od této chvíle jsme plně převzali aktivitu a začali domácí přehrávat. V 6. minutě se prodral do pokutového území Tlustý T. a jeho centr proměnil Mec hlavičkou v naši vedoucí branku. V dalších minutách jsme si vytvářeli další šance, ale opět bez gólového efektu (Mec, Brychnáč, Vích). Ve 43. minutě se po hezké křídelní kombinační akci po ose Černý – Rozsypal - Tuček – Tlustý T opět gólově prosadil Mec a tím uzavřel účet prvního poločasu. Druhý poločas jsme kontrolovali hru a bohužel často vymýšleli efektní nikoli efektivní řešení situací. Svoji druhou šanci proměnil v naši třetí branku střídající Tlustý J. a jako náhradní brankář ukázal svým spoluhráčům, jak se šancemi nakládat.

Rychlá branka nás uklidnila, na kvalitním terénu se nám dařila kombinace. Vhodně jsme měnili tempo hry, získávali odražené míče a v křídelních prostorech si vytvářeli přečíslení. Ač se v tréninkovém procesu více a více věnujeme finální fázi, stále se potýkáme s nízkou produktivitou.


HRÁČI U-17:

MFK Chrudim U 17 – FK Jablonec 2:5 (0:2)

branky: Pilař, Valenta

sestava: Špánik – Bleha, Hromek, Lang, Moc – Holý ( 60. Valenta ), Vavřín , Tichý ( 60. Nepovím ) – Macháček ( 46. Novotný L. ), Kumpan ( 60. Kosina ), Pilař

hodnocení: Utkání jsme dokázali dobře rozehrát, ale nic jsme z úvodu nevytěžili. Naopak soupeř dokázal jít do vedení po hezké individuální akci. Snahu našim hráčům upřít nelze, ale nevedla k ničemu a po hrubce stopera jsme prohrávali už 0:2. I nadále jsme si dokázali poradit i vpředu, ale Pilaře po přihrávce Tichého vychytal golman, Holý se nedokázal nakonec prosadit a po jeho přiklepnutí Pilař zbrkle minul. Hned po pauze měl tutovou šanci Kumpan, ale branku vůbec netrefil a úvodní nápor jsme opět promarnili. Další hrubá chyba našeho stopera znamenala už skóre 0:3. Poté korigoval Pilař z nesmyslně nařízené penalty v náš prospěch a mohlo být i veseleji, ale opět akce soupeře a už 1:4, následně po centru Pilaře akrobaticky snížil Valenta na 2:4. Nutno říct, že v těchto chvílích nás podržel Špánik při dvou šancích hostů, naopak my jsme své možnosti nedotáhli, a navíc jsme utkání zakončili vlastním gólem. Těch branek v naší síti, zvláště po hrubkách obránců, je opravdu až přespříliš.


HRÁČI U-16:

FK Kostelec nad Orlicí/AFK Častolovice - MFK Chrudim B 0:3 (0:1)

branky: 8. Šebek Miroslav, 71. Gocman Lukáš, 78. Bíško Vojtěch

sestava: Sedlák O. - Tůma, Reinberg, Kaválek, Sedlák L. - Holeka - Šebek, Bíško, Vaníček, Sloup (63' Gocman)- Valenta (73' Ledvina)

hodnocení: Do dalšího utkání jsme vstupovali s tím, že soupeř bude hrát z hlubokého bloku, ale zkusí být alespoň trochu aktivní, protože po předchozích zkušenostech s tímto soupeřem se dalo očekávat, že budou aktivní. Bohužel se to nestalo, celý zápas jsme tak dobývali obranný val soupeře. Když se náhodou soupeř dostával do brejkové situace, dobře a organizovaně hrající obrana s brankářem situaci téměř vždy pohodlně vyřešili.

Poslední dvě branky jsme vstřelili až v poslední třetině hry, kdy k druhé nám pomohl rychlý centr a vyhraný hlavičkový souboj a k třetí nám pomohla hrubka do té doby skvěle chytajícího brankáře domácích.
V utkání se nám dařilo hrát dle našich představ, byli jsme aktivní, využívali domluvené herní prvky, které chceme v herním výkonu vidět. Na našich hráčích je po taktické a herní stránce vidět obrovský posun. Bohužel nás opět zrazovalo řešení finální fáze a zakončení.
Do 75' se hrálo emočně klidné utkání, poté však náš hráč fauloval obránce soupeře, který musel být ošetřován. Nutno podotknout, že se rozhodně nejednalo o zákeřný nebo chtěný faul. Bohužel domácí trenér neunesl tíhu situace a do našeho hráče, který se šel soupeři omluvit strčil oběma rukama, což rozproudilo vlnu dalších emocí. Ze hřiště jsme po utkání odcházeli častováni domácími diváky. Po Novém Hradci je to tak další cenná zkušenost.
Našim hráčům tak patří pochvala za předvedený týmový výkon, kde někteří hráči vyčnívali nad ostatní, což jsme si také rozebrali. Dále patří většině hráčů díky za chladnou hlavu v emočních situacích. Každopádně se na jarní odvety těšíme :)


HRÁČI U-15:

SK Benešov - MFK Chrudim 1:0 (1:0)

branky: 9. Müller David

sestava: Zavřel - Procházka, Koutský, Spálenský – Kolbaba, Kohout, Horký, Mrázek, Stavinoha – Dvořák, Dítě (Střídali: Poborský, Jonáš, Fogl, Branda, Růžička)

hodnocení: Závěr podzimní části nám nevyšel podle představ. Po remíze v minulém kole, přišla naše první porážka v této sezóně. Věřili jsme, že v Benešově můžeme uspět. Bohužel, po celé utkání nám chyběla organizace, větší herní odvaha, trpělivost a klid v kombinaci. Alarmující je vytvoření pouze dvou střeleckých příležitosti za celé utkání. S ohledem na tyto skutečnosti je ztráta bodů zcela zasloužená. Jediným pozitivem na naší straně, jsou dva chycené pokutové kopy.

I přes komplikace v posledních kolech, hodnotíme podzimní část kladně. Výsledkově panuje spokojenost. Zároveň je ale třeba podotknout, že výsledky by neměly být tou hlavní prioritou. V prvé řadě chceme mít výsledky podloženy herním projevem a hlavní prioritou je výchova a příprava hráčů na přechod do vyšších věkových kategorií.

Co se týče herního projevu, tak cílem bylo, je a bude týmové herní pojetí ve kterém vynikají individuality. Kluci na podzim celkem obstojně zvládli hru v novém rozestavení a též se podařilo zapracovat určité herní prvky. V utkáních chceme být dominantní, vědět, jaké herní principy vedou k překonání soupeře a naopak jak zvládat hru v obranné fázi. Zde se nám ne vždy úplně dařilo. V tomto nás čeká ještě velké penzum práce.
V tréninkovém procesu vidíme jako přínos zařazení další tréninkové jednotky v podobě silového a kondičního tréninku. Cílem je, aby hráči pochopili, že v U15 již nestačí být na výši v rámci individuálních herních dovedností, už je třeba zvládat organizaci ve všech fázích hry, silové souboje a kondiční složku hry. Hráči musí prokazovat individuální schopnosti ve vyšší intenzitě, pod časovým i prostorovým tlakem a s ohledem na toto přistupovali k tréninkovým jednotkám a chtěli se v tomto směru zlepšovat . V neposlední řadě musíme umět přenést naučené herní prvky z tréninkového procesu do utkání a zde si hráči navíc musí umět vyhovět ve hře se spoluhráči. S tímto se hráči celkem obstojně "perou" a většině nelze upřít snaha a chuť se zlepšovat.
Na jarní část je potřeba se kvalitně připravit. Pokračovat v tom co jsme započali a čemu věříme. V přípravě nás čeká spousta práce. Od hráčů očekáváme v přípravném období větší zodpovědnost a nasazení při plnění individuálních plánů, přípravě na tréninkové jednotky a přípravná utkání. Je opět na každém hráči, jak se s tím popasuje a k přípravě přistoupí.
Všem rodičům, fanouškům děkujeme za podporu.


HRÁČI U-14:

SK Benešov - MFK Chrudim 6:1 (5:1)

branky: Ondra Krbálek

sestava: Fogl – Daniel, Růžička A., Vaško – Branda, Juris (48´ Čapka) – Sadílek (48´ Dvořák), Kusý, Krbálek - Průša (48´ Nejedlý), Tesař

hodnocení: V Benešově jsme vysoko prohráli, absolutně jsme nezvládli první poločas a útoky domácích. Chtěli jsme vyzkoušet jiné rozestavení a herně to zase tak špatné nebylo. Bohužel naše výkonnost ke konci podzimu má sestupnou tendenci, stále nás trápí velká marodka, proto jsme opět využili dva hráče z 2009. Kluci se snažili, to jim nechci upřít, takový Tesik toho oběhal, co jindy ne. Brandič, Matěj, Jurda i ostatní se snažili, ale na soupeře to prostě nestačilo… Dopředu nám to nejde, a pokud se dostaneme do zakončení, tak je slaboučké či nepřesné. A dozadu? To se nám fakt v tomto zápase nepovedlo a pod každou brankou domácích je podepsaný někdo z nás.

Utkání se hrálo ve vysokém tempu, oba týmy se snažily. V 5´ řešíme na hranici našeho pokutového území špatně rozehrávku, odkop Brandiče směřuje na domácího hráče, který uklízí přesně k tyči. 14´ přímák domácí hráč trefuje k tyči, kterou si měl Tadeáš pohlídat. V 20´ Mára přenesl hru z pravé strany na levou, kde si Ondra navedl míč a krásnou střelou z 20 m pod břevno snížil na rozdíl jedné branky. Za dalších pár minut, ale Tadeáš nezachytil slabou křižnou střelu, ta se od tyče odrazila na nohu domácího hráče, který pohodlně uklidil do sítě. I my jsme měli náznaky šancí, ale nedokázali jsme se přes domácí obranu dostat do zakončení. Čtvrtou branku dostáváme z pokutového kopu za vyražený míč rukou z brankové čáry. To už byl ale důsledek opět špatného bránění přímého kopu domácích. Kdy nám propadl míč na zadní tyč (obrovský nedůraz obránců a brankáře na malém vápně) a hráč už střílel do prázdné a Adam R. reflexivně šáhl po míči rukou. Proč byl ten hráč volný a kdo ho hlídal, se už asi nedozvím. Stejně tak jako při páté brance, domácí roh odvracíme opět na rohový praporek, kde má hráč spoustu času vrátit míč do vápna, kde si naskakuje nejvyšší hráč domácích a opět pohodlně uklízí míč do sítě. Naši hráči, celkem v dostatečném počtu se v tu chvíli stali diváky krásné akce domácích. Stačilo si jen koupit popcorn a usadit se do 3D kina…

Výsledkově nejhorší poločas máme za sebou a polovina hráčů kráčí do šatny, jako by se nic nedělo. Sakra, děje se!!! Tak když už to nejde fotbalově a na krásu, tak to musí jít na sílu a na bolest. Ale to ne, to by totiž museli někteří začít HRÁT! Hrát znamená BOJOVAT! Pokyn v šatně zní: Jezdíme všichni po zadku, ať to domácí nemají tak jednoduché. Je sice pravda, že jim tam spadlo snad úplně všechno, ale když se na to jen koukáme nebo jim nahráváme, tak to mají sakra jednoduchý!

Druhý poločas jsme aktivnější, ale v 47´ min zapomněl Domča bránit (asi byl ještě v šatně) a nechal svého hráče úplně volného na vápně, kde dostal přihrávku a sám před Tadem opět pohodlně střílí branku. I nadále jsme aktivnějším týmem a pomohli tomu i střídající hráči, kteří se dostávají do šancí – tu největší neproměňuje Lukyn N., dvě velké šance má Lukáš D., dvě střely Matěje domácího brankáře taky moc nevystrašily. Náznaky Tesika a Brandiče jsou nepřesné. Škoda toho, aspoň na korekci lepšího výsledku jsme šance měli. Z Benešova odjíždíme s nejhorším výsledkem za poslední rok a půl, proto celkem hodně zklamaní…

Máme za sebou podzimní část mistrovských utkání. Na mysli toho mám opravdu hodně. Určitě se nám podařilo začlenit nové hráče (Matěj, Adam D. + kluci z 2009, hlavně Lukáš D. byl platným hráčem). I vlivem velkého množství zranění a nemocí jsme dali za celý podzim šanci všem hráčům. Někteří samozřejmě odehráli víc, někteří míň, to už v této kategorii prostě tak je. Za tým U14 nastoupilo v 11 zápasech celkem 33 hráčů!!! 21 – 2008, 5 – 2009, 7 – 2007. Toto budeme muset pro jaro hodně zredukovat. Ale vše se odvíjí od zdraví hráčů. A to je asi to, co mě nejvíce mrzí. Od 19.7. jsme ani jednou nebyli kompletní. Tak snad se to do budoucna zlepší a zdravotní lapálie se nám budou už konečně vyhýbat.

Já si v první řadě přeji, aby to ty kluky bavilo, aby měli fotbal rádi. Ale nesmí si myslet, že to přijde samo, musí pro to něco udělat. Třeba i něco víc, než se udělá na tréninku…

Začíná nám podzimní a hned nato zimní příprava a máme pro kluky připravený bohatý program a několik zajímavých zápasů. Prvním je sobotní utkání proti starším žákům Hlinska na jejich hřišti.


HRÁČI U-13:

FK Náchod - MFK Chrudim 3:9 (1:4)

branky: 44. Balucha Tomáš, 55. Vlášek Adam, 80. Vlášek Adam - 2. Vencl Filip, 33. Vencl Filip, 25. Dušek Vojta, 38. Dušek Vojta, 37. Rychtařík David, 47. Rychtařík David, 80. Polák Alex, 89. Strnad Václav, 48. Lorenc Jaroslav

sestava: Čapka, Dušek, Dvořák, Kaška, Lorenc, Novák, Polák, Paták, Rychtařík, Suchánek, Strnad, Semerád, Vencl

hodnocení: V posledním mistrovském utkání jsme se chtěli vrátit na vítěznou šňůru a to se nám dokonale povedlo. V Náchodě nás rozhodně nečekalo nic jednoduchého a soupeř nebyl nikterak jednoduchý. Počasí bylo už zimní, a tak záleželo i na dobré předzápasové rozcvičce, kde bylo vidět, že někteří kluci v chladném počasí mají problém se dostat do zápasového tempa. Kluci hned od první minuty na soupeře sedli a dostali za to odměnu v podobě vsítění prvního gólu. Brankář soupeře dělal, co mohl, a několika dobrými zákroky držel nadějný výsledek. Klukům se však trpělivou kombinací podařilo vsítit další gól a uzavřeli tím skóre první třetiny na 0:2. Bylo vidět, že máme rezervu, a tak do druhé půle vstoupili kluci jako jiné mužstvo. Tempo a zodpovědná hra odzadu se ukázala jako dobrý recept. Klukům bylo odměnou několik gólů, které ukázali soupeři, že přijelo velmi kvalitní mužstvo. I soupeř v druhé třetině pár věcí změnil a vsítil dva góly. Kluci ale byli po vítězství hladoví a chtěli dnes udělat dobrý výsledek, a tak druhá třetina skončila 2:5. Do poslední třetiny jsme vstoupili s motivací, výsledek udržet, a ještě ho vylepšit. Rovněž soupeř chtěl s výsledkem něco udělat, a tak se hra přelévala ze strany na stranu. Kluci ale ukazovali velmi dobrou souhru, okořeněnou několika dobrými individuálními výkony, a tak v poslední třetině přidali další dva góly a soupeř také jeden přidal, čímž stanovil výsledek poslední třetiny 1:2. Celkově tedy zápas skončil 3:9 pro nás😊.Kluci si zápas odmakali a tím je i pro ně vítězství zasloužené.

Co nám však zápas ukázal? Že na některých postech máme z čeho vybírat. Zároveň v zápase byla spousta krásných individuálních akcí spojená s kombinací nacvičenou na tréninku. Kluci si zaslouží velkou pochvalu a odměnou jim je parádní umístění v podzimní části. Nesmíme však usnout na vavřínech a stále tvrdě pracovat na koncepci, kterou jsme si dali, jednoduchá kombinace, rozehrávka od brány, přímočarost, týmová souhra, chuť a radost ze hry, a přitom být tvrdí a chytří v zakončení.


HRÁČI U-12:

FK Náchod - MFK Chrudim 7:4 (3:1)

branky: 2x Matouš Wenzl, Pavel Suk, Tadeáš Voňka

sestava: Šimon F. (třetí třetina Tadeáš B.) – Radek P., Šimon R., Vít Z., Dominik M., Radim Č., Lukáš K., Patrik Z., Marek Ch., Matouš W., Marek U., Pavel S., Tadeáš B., Tadeáš V.

hodnocení: K poslednímu mistrovskému utkání podzimu jsme zajížděli na hřiště Náchodu. Přivítalo nás vcelku chladné počasí, teplota byla 0° C, které se s přibývajícím časem zlepšovalo.

Před utkáním měli kluci svoji krátkou poradu, kdy si sami mezi sebou (bez přítomností trenérů) řekli, co chtějí v utkání předvádět. Společně jsme si to poté sepsali. Domácí vstoupili do utkání aktivně a bylo vidět, že chtějí uspět. Náš rozjezd byl poněkud vlažnější. Některé z bodů, které si kluci určili se jim dařilo plnit lépe, jiné méně.

Soupeř zvolil jednoduchou taktiku, která spočívala v nakopávaných balónech na dva jejich nejrychlejší hráče. Klukům se tento „herní“ styl nepodařilo zachytit a bohužel jsme takto dostali šest gólů ze sedmi. Na našich klucích byla vidět snaha o fotbalovější pojetí, za což bychom je rádi pochválili. V některých fázích utkání kluci díky tomuto přístupu soupeře přehrávali. V koncovce byli úspěšní v případě, že zachovali chladnou hlavu a měly jejich střely dostatečnou razanci a přesnost. Bohužel soupeř nám ukázal, jak z minima vytěžit maximum a na domácím stadionu si připsal výhru v poměru 7:4. Hráčem utkání byl trenéry zvolen Vít Záleský.

Teď nás čeká ještě několik tréninkových jednotek, které si zpestříme přípravnými zápasy a účastí na turnaji.



Tabulka ligy

2. MFK Vyškov 23 39:27 42
3. FC SILON Táborsko 23 34:21 38
4. SK Sigma Olomouc B 23 32:34 36
5. MFK Chrudim 23 38:35 34
6. SK Líšeň 2019 23 28:27 33
7. AC Sparta Praha B 23 42:38 32
8. FK Příbram 23 24:30 32

Aktuality

  • Sotorník bude hostovat ve třetí rumunské lize

    17. 8. 2023, 12:34
    Chrudimský záložník Filip Sotorník se v mužstvu neprosadil a odchází na hostování do třetí rumunské ligy, jmenovitě do týmu ACS Foresta Suceava.
  • Hašek je na Dukle, na zkoušku přichází Kopáček

    30. 6. 2023, 06:27
    Další změny se udály v kádru MFK Chrudim. Smlouva skončila obránci Dominiku Haškovi, který odešel do týmu Dukly, na zkoušku naopak přichází ze slavistické rezervy Jakub Kopáček.