Chrudim uzavřela kádr. Kdo je nový?

Již v sobotu vstoupí chrudimští fotbalisté na domácím hřišti do dalšího ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY proti rezervě Sparty, klub několik dní před startem podzimní části definitivně uzavřel soupisku. Ta obsahuje celkem deset nových tváří. Kdo nakonec trenéra na zkoušce oslovil a uspěl?

Během letního přestupového období přicházely z chrudimského klubu zprávy o odchodech. Z opor odešel střelec Mužík, Pardubice si stáhly Nikodema se Sokolem, skončili obránci Vencl, Fofana i Hlavsa společně s Vernerem a korejským útočníkem Ju, kterého ve své vlasti čeká povinná vojenská služba.

Chrudim tak musela reagovat, na samotném začátku přivedla na zkoušku desítku hráčů, která následně byla ještě doplněna. A uspěli všichni. „Je to hodně velký zásah do týmu, daleko větší, než jsme původně plánovali. Ale souvisí to s loňskou sezonou, oživili jsme kádr, přišli hráči, co mají kvalitu, chtějí se zlepšovat a pomůžeme si navzájem,“ představuje trenér Veselý ze široka nové muže, kteří již v sobotu vstoupí do úvodního vystoupení nového ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY proti rezervě Sparty.

Jaké hráče typově brala? „Poučili jsme se. Primárně jsme nechtěli hráče z juniorek a třetích lig, protože jim kvůli covidu absolutně chybí herní praxe. Poohlíželi jsme se po těch, kteří již mají s druhou nejvyšší soutěží zkušenosti,“ popisuje trenér Jaroslav Veselý.

První výrazná změna přijde na gólmanském postu, vinou dlouhodobého zranění Mrázka mužstvo posílili Adam Ordelt s Petrem Mikulcem. „Budeme mít hodně kvalitní čtveřici, na brankářském postup jsme chtěli vytvořit tlak a konkurenci. Navíc jsme přivedli trenéra gólmanů Martina Tomka, abychom jim vytvořili dobré pracovní prostředí,“ míní kouč MFK Chrudim.

V jarní části sezony Chrudimi výrazně hořela obrana, čehož si vedení nemohlo nevšimnout. Za nejvýraznější posilu berou stopera z pražské Dukly Daniela Fišla. „Byla to první volba. Je to levonohý stoper, který má za sebou již dvě sezony ve druhé lize. Chce se posouvat a my mu to můžeme umožnit,“ představuje Veselý. Naopak si ale postěžoval na obránce z Pobřeží slonoviny Ahmeda Fofanu: „Byl jsem na něj naštvaný. Vrátil se v katastrofálním stavu, nekoncentrovaný, zcela fyzicky nepřipravený. Cítil jsem u něj určité uspokojení. Vyškov je pro něj dobrá volba, vyzkouší si nové prostředí a pak se může do Chrudimi vrátit.“

Nejvíce si na východě Čech slibují od záložníků Petra Průchy a Jana Řezníčka, kteří toho mají v profesionálních soutěžích odkopáno nejvíce. „Nejsou to žádní zajíci, na hřišti se jejich zkušenosti musí projevit. Zejména Honza je jednoznačný lídr do kabiny, moje prodloužená ruka na hřišti. Jsem příjemně překvapený, jak působí. Je první na tréninku a odchází poslední, ukazuje mladým hráčům, o čem je profesionální fotbal,“ chválí si trenér Jaroslav Veselý.

Mužíkovy branky by měli v Chrudimi nahradit Jakub Šípek a David Surmaj, hodně se čeká i od mladého Martina Šplíchala, jenž už v přípravě prokázal svoje kvality. „Je to velký talent, byl v mládežnických reprezentacích a dával góly. Má handicap, že ještě nehrál chlapský fotbal, ale myslím si, že to může být velké překvapení,“ přemýšlí trenér Chrudimi.

Změny v kádru před sezonou 2021/2022:

příchody

Petr Mikulec (FK Mladá Boleslav, hostování)
Adam Ordelt (FC Slavoj Vyšehrad, přestup)
Daniel Fišl (FK Dukla Praha, přestup)
Luka Mikor (TJ Jiskra Ústí nad Orlicí, přestup)
Adam Tkadlec (Fastav Zlín, přestup)
Michal Trávníček (FC Hradec Králové, hostování)
Petr Průcha (FC Sellier & Bellot Vlašim, přestup)
Jan Řezníček (SFC Opava, přestup)
David Surmaj (FK Zbuzany, přestup)
Jakub Šípek (FC Hradec Králové, hostování)
Martin Šplíchal (SK Dynamo České Budějovice, hostování)

odchody

Ahmed Fofana (MFK Vyškov, hostování)
Jaroslav Hlavsa (FC Hradec Králové, konec hostování)
Ondřej Vencl (konec smlouvy)
Jan Havlena (konec smlouvy)
Jan Nikodem (FK Pardubice, konec hostování)
Pavel Sokol (FK Pardubice, konec hostování)
Miroslav Verner (konec smlouvy)
Kang-Hjon Ju (FC Slovan Liberec, konec hostování)
Musa Abdulrasheed Itopa (konec smlouvy)
Ladislav Mužík (FK Pardubice, konec hostování)

Tabulka ligy

2. MFK Vyškov 23 39:27 42
3. FC SILON Táborsko 23 34:21 38
4. SK Sigma Olomouc B 23 32:34 36
5. MFK Chrudim 23 38:35 34
6. SK Líšeň 2019 23 28:27 33
7. AC Sparta Praha B 23 42:38 32
8. FK Příbram 23 24:30 32

Aktuality

  • Sotorník bude hostovat ve třetí rumunské lize

    17. 8. 2023, 12:34
    Chrudimský záložník Filip Sotorník se v mužstvu neprosadil a odchází na hostování do třetí rumunské ligy, jmenovitě do týmu ACS Foresta Suceava.
  • Hašek je na Dukle, na zkoušku přichází Kopáček

    30. 6. 2023, 06:27
    Další změny se udály v kádru MFK Chrudim. Smlouva skončila obránci Dominiku Haškovi, který odešel do týmu Dukly, na zkoušku naopak přichází ze slavistické rezervy Jakub Kopáček.